Inwoners Someren-Eind kopen pastorie en knappen hem zelf op tot huiskamer van het dorp

10 oktober 2019 om 21:26
nl
Bewoners van Someren-Eind knappen de pastorie op. Niet zomaar een pastorie, maar hun eigen pastorie. Want met ruim honderd dorpsgenoten kochten ze het pand van het bisdom. Het prachtige gebouw moet volgens hen door iedereen gebruikt kunnen worden. “Het moet de huiskamer van het dorp zijn”, zegt initiatiefnemer Bart de Groot.
Profielfoto van Birgit Verhoeven
Geschreven door
Birgit Verhoeven

Er wordt flink gepoetst en geverfd donderdagavond in het pand uit 1931. Het stond vroeger tegenover de kerk, maar de kerk staat er niet meer. Ook de pastoor die er woonde is al even geleden verhuisd. “We wilde niet dat er bijvoorbeeld een bank in zou komen, of dat er iemand in ging wonen zodat je er nooit meer in kunt”, vertelt Bart. “Zo kwamen we op het idee om het zelf te kopen, voor het dorp.”

Kartrekker gezocht
En zo geschiedde. Met zo’n honderd mensen uit het dorp kochten ze het pand van ruim vijf ton. “De één legde wat meer in dan de ander, maar we hebben het samen gekocht”, zegt Bart. Nu zijn ze op zoek naar een kartrekker, want er zijn grootse plannen voor het pand. Iemand moet die plannen uitwerken en uitvoeren.

Wachten op privacy instellingen...

“Als het straks klaar is beginnen we als groepsaccommodatie. Maar we willen uiteindelijk dat mensen uit het dorp en toeristen samenkomen. Dus het moet een herberg worden. Waar ook gegeten en gedronken wordt, met misschien wat flexplekken. Echt van alles dus”, zegt Bart.

Trots
Het heeft jaren geduurd voordat het dorp zo ver was om het pand echt te bemachtigen. Dat er nu dus door zo veel mensen hard wordt gewerkt om het op te knappen maakt Bart trots. “Ik denk dat het echt heel leuk is voor het dorp, iets unieks. Ik denk dat we er nog heel veel plezier aan kunnen beleven met z’n allen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!