'Boeren die bedrijf niet willen verkopen, moeten gedwongen worden', BMF wil strenge aanpak

11 oktober 2019 om 13:01
nl
Boeren die weigeren hun bedrijf te verkopen om stikstofuitstoot te verminderen, moeten daartoe gedwongen worden. Dat schrijft de Brabantse Milieufederatie (BMF) in een actieplan dat vrijdag is gepresenteerd. Ook moeten vergunningen voor uitstoot voortaan tijdelijk worden, bijvoorbeeld vijf jaar zoals in Frankrijk. Boeren moeten dan elke vijf jaar een nieuwe vergunning aanvragen.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

De BMF zegt namens honderd natuur- en milieuorganisaties te spreken. De timing van de presentatie is niet toevallig. Provinciale Staten praten vrijdag over het stikstofbeleid.

Een aantal boeren maakte gebruik van het spreekrecht om duidelijk te maken dat zij vinden dat zij alleen verantwoordelijk worden gesteld voor de stikstofproblematiek. Femke Dingemans, directeur van de BMF, liet een heel ander geluid horen. Volgens haar stikt Brabant onder een stikstofdeken. Zij was vrijdag de vrouw met het tegengeluid.

'Krimp van de veestapel als enige echte oplossing'
In het actieplan legt de BMF de verantwoordelijkheid wel bij de boeren, die zijn volgens de organisatie de bron van de uitstoot.

“Wij zien de krimp van de veestapel als enige echte oplossing voor de stikstofproblemen in Brabant, mede omdat deze stikstofuitstoot de meest giftige vorm betreft (ammoniak). Natuurlijk moeten ook de industrie en het verkeer een steentje bijdragen aan het oplossen van het probleem, maar de grootste bron moet daarbij als eerste worden aangepakt. Het liefst op vrijwillige basis, zoals de minister voorstelt, maar anders gedwongen”, staat in het actieplan.

Niet alle boeren zijn in de ogen van de Brabantse Milieufederatie de boosdoeners. Boeren die voorop lopen om hun bedrijf milieuvriendelijk te maken, verdienen volgens de milieuclub een extra steuntje in de rug.

De uitkoopregeling van de provincie voor boeren die in de buurt van Natura 2000-gebieden wonen, gaat de BMF niet ver genoeg. Ook boeren bij andere natuurgebieden moeten volgens de milieufederatie het veld ruimen.

Op dit moment verdwijnen er bijzondere en beschermde dier- en plantensoorten. Sinds 1995 is het aantal broedvogels en dagvlinders in de Brabantse bossen met zo’n 30 procent afgenomen. Op de heide is er zelfs een alarmerende 80 procent minder dagvlinders en reptielen te vinden. Stikstof vormt de belangrijkste oorzaak voor die schrikbarende achteruitgang.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.