Oehoe Brutus is gevlogen: 'We hadden hem al als kuiken en hij kan niet zelf voor eten zorgen' - Omroep Brabant

Oehoe Brutus is gevlogen: 'We hadden hem al als kuiken en hij kan niet zelf voor eten zorgen'

13 oktober 2019 om 16:41
Brutus is kwijt (foto: Franka Willems-Netten).
Brutus is kwijt (foto: Franka Willems-Netten).
Oehoe Brutus is kwijt. Hij is al meer dan vijf dagen vermist. Eigenaar Edwin van Uden uit Veghel zit in zak en as, want de uil is in gevangenschap opgegroeid en dus kan hij niet zelf voor eten zorgen. “Ik denk dat hij het een week vol kan houden”, vertelt Edwin. “Tenminste, dat hoop ik.”
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door

Dinsdag vloog de oehoe de vrijheid tegemoet. Het riempje waar hij mee vast zat, bleek niet opgewassen tegen de kracht van het vier jaar oude beest. Sinds die tijd wordt hij regelmatig door iemand gezien, die dan Edwin via Facebook iets laat weten. “Maar ja, ik zit door de week op de vrachtwagen en dus ben ik er ook niet altijd en kan ik er dus ook niet snel naar toe”, vertelt Edwin.

Zondag heeft hij een melding gehad van iemand die hem in de wijk Spoorven had gezien. En dus is Edwin op pad met zijn vrouw, dochter en een aantal vrienden om zijn uil te zoeken.

Schutkleuren
Brutus is dan wel een flinke knaap, makkelijk te vinden is hij niet. "Hij heeft zijn schutkleuren mee. Het kan zo maar zijn dat hij hier in de boom zit en dat je hem niet ziet", aldus Edwin. "We kijken naar de kraaien. Die zitten de oehoe achterna, want die zien hem als een bedreiging. Dus als we opvliegende kraaien zien, kan het zijn dat hij daar zit."

 

 

Het echtpaar heeft Brutus al van jongs af aan. Saskia van Uden: "We hebben hem gekocht als klein kuikentje toen hij net uit zijn ei kwam. We hebben hem groot gebracht met de hand. Het is echt een heel lief beest. Je kunt hem aaien en met hem kroelen. De twee zijn dan ook erg gehecht aan de uil. "Ik mis hem heel erg", vertelt Edwin emotioneel.

Blote handen
"Brutus is gewend aan mensen en aan kinderen. We zijn regelmatig te gast op kinderfeestjes . Dus je hoeft er ook niet bang voor te zijn", vertelt Saskia. Toch moet je het beest niet met blote handen aanpakken. "Als je hem ziet, kun je het beste contact met ons opnemen. Wij hebben een speciale leren handschoen en wij weten ook hoe we hem kunnen roepen."

 

Wachten op privacy instellingen...

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...