Vrachtwagenchauffeurs steunen boeren: 'Stikstofregels treffen ook aanverwante bedrijven'

16 oktober 2019 om 15:04
nl
Ook Brabantse agrarische transportondernemers steunen de acties van de boeren in Den Haag. Een goed voorbeeld is Gerrit Meulepas van Mill Agri Trading, een mest- en veevoervervoerder. Hij stond woensdagmorgen om vier uur op om met zijn truck richting Den Haag te rijden. "De actiebereidheid onder transportondernemers is groot", zegt hij vanaf het Koekamp vlakbij het Malieveld in Den Haag.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

Twee weken geleden was hij er ook al bij in Den Haag. Meulepas benadrukt dat de strenge stikstofregels van het kabinet niet alleen de boeren maar ook alle aanverwante bedrijven zal treffen. "Als er straks geen boeren meer zijn, hebben wij ook geen werk", zegt Meulepas boven het gejoel op het Malieveld uit. Naast de tractoren staan er tientallen vrachtwagens van veevervoerders, mesttransporteurs en veevoerbedrijven.

Psychiater
"Als ik het veevoer kom brengen op de boerderij, ben ik een halve psychiater. Boeren lopen soms helemaal leeg. Moeten hun verhaal kwijt. Ze hebben vaak splinternieuwe stallen gebouwd, maar mogen die maar voor de helft gebruiken."

Meulepas merkt het zelf ook. Sinds de verlaging van de fosfaatrechten heeft hij ook minder werk. "De klandizie loopt terug. Je vergist je misschien in de hoeveelheid banen die buiten de boerderij op de tocht staan als de kabinetsplannen doorgaan. Zeker 600.000 banen hebben te maken met het boerenbedrijf. Als de helft van de boeren moet stoppen, verlies je daar ook de helft van", aldus Meulepas.

Barbecue voor de boeren
Ook andere Brabantse vervoerders steunen de boeren in Den Haag. Varkenshandel VAEX Group uit Reek kreeg het niet voor elkaar om woensdag naar Den Haag te gaan maar steunt de boeren op een andere manier.

Planner Jan van den Hoogen: "Wij zijn als veehandelaren en veetransporteurs trots op onze boeren daarom staan we volledig achter de actie. Samen met anderen organiseren we een barbecue langs de A2 voor de boeren die naar Den Haag zijn geweest. Een broodje worst en hamburger zal er wel ingaan na zo'n lange dag demonstreren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.