Harm bedacht een mini-urn die je zelfs mee op vakantie kunt nemen, ook dat is Dutch Design Week

18 oktober 2019 om 08:00
nl
Een klein houten blokje is het, dat je makkelijk ergens mee naar toe kunt nemen. En op het eerste gezicht zie je niet wat het echt is, namelijk een urn. Deze mini-urn moet nabestaanden troost geven. Ontwerper is Harm Rietveld uit Dongen. Volgende week staat hij ermee op de Dutch Design Week in Eindhoven.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

In het atelier achter zijn huis maakt Harm Rietveld iedere urn zelf, met de hand. Er zijn er zes, met verschillende motieven, gemaakt van verschillende houtsoorten. De vorm staat vast. Hij is zo gemaakt, dat hij makkelijk in de hand ligt en prettig aanvoelt.

 

Aan de onderkant zit een schroef, die je met bijbehorende schroevendraaier kunt opendraaien. Dan kom je in het 'schatkamertje' van 6 milliliter groot. "En daar kun je een herinnering in stoppen", legt Rietveld uit. "Dat hoeft niet per se as te zijn. Ik zie het veel breder. Je kunt er ook een plukje haar in doen of een sieraad van een dierbare."

Harm Rietveld is een atypische kunstenaar. Hij is eigenlijk loodgieter van beroep. Wat zijn ogen zien, kunnen zijn handen maken. Zijn huis staat vol met kunstwerken die hij zelf heeft gemaakt en zelfgemaakte meubels. "Ik vind het lastig om iets te verkopen", zegt hij daarover. Zijn atelier is meer een werkplaats. Vol met hout en gereedschappen en een grote werkbank.

Geluksstenen
"Een paar jaar geleden heb ik tijdens een vakantie een hele hoop geluksstenen gemaakt. Dat waren gewone stenen die ik langs de rivier vond. Die ben ik gaan beschilderen en heb ik daarna weggelegd langs wandelroutes. Een stuk of 400, 500. Daar heb ik heel veel mensen blij mee gemaakt. Sommige mensen namen ze zelfs mee naar het ziekenhuis, als steun. Toen dacht ik: hoe fijn zou het zijn als je iets hebt waar je wat in kunt stoppen? Dat is lastig met een steen. Een steen is ook koud. Dus toen dacht ik aan hout."

Gedachten thuis
En daar was de mini-urn: "Mensen willen het vasthouden en voelen. Dat is iets anders dat wat je met een urn doet. Daar ga je niet mee op de bank zitten. En dat kan hier wel mee. Ik sprak een vrouw die een kindje had verloren. Ze vertelde dat ze, altijd als ze op vakantie waren, met haar gedachten thuis was, bij de urn. Stel dat er iets mee zou gebeuren? Ze wilde de mini-urn hebben, zodat ze een beetje as mee kon nemen op vakantie."

Harm Rietveld staat vanaf zaterdag met de mini-urn op de Dutch Design Week in Eindhoven.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.