Extra beenruimte, groepsplekken en lekker achterover leunen: dit is het vliegtuig van de toekomst

18 oktober 2019 om 12:25
nl
Goed nieuws voor reizigers met lange benen want het vliegtuig van de toekomst ziet er van binnen heel anders uit dan nu. In het vliegtuig kun je onderuitzakken, als groep tegenover elkaar zitten of je kunt lekker slapen. Een prototype van de binnenkant is neergezet in een van de hallen van het Klokgebouw, speciaal voor de Dutch Design Week die vrijdagavond begint.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

Studenten van de Technische Universiteit Delft werken samen met KLM aan het vliegtuig van de toekomst. Meer comfort, daar draait het om bij de Flying-V. Het is een vliegtuig in de vorm van een 'v'. Van binnen zie je niet de standaard rijen met stoelen, maar een heel andere opzet.

“Dit zijn loungeplekken”, zegt Thomas Rotte, onderzoeker bij de universiteit. Niet alleen de rugleuning gaat schuin naar achteren, maar ook het zitgedeelte. Het ziet er heel ontspannen uit. “Je kan helemaal onderuit zakken. Of rechtop zitten. En dat is weer goed voor je bloedsomloop. Dan kom je fitter aan op je bestemming.”

 

 

Privacy
Een stukje verderop staat een tafeltje met aan beide kanten een bank. Je zou er zo een spelletje aan kunnen spelen. Alsof je in de trein zit. “Dit zijn de groepsplekken. Gemiddeld reist 28 procent in een groep en het idee is dat je dan iets dichter op elkaar kunt zitten omdat je elkaar kent. We winnen hierdoor ruimte en die kunnen we dan weer ergens anders gebruiken.”

 

Wie juist niet dicht op elkaar wil zitten, is de reiziger die alleen op pad is. Ook daar is aan gedacht. De stoelen staan in een rij, maar ze verspringen. “Dit is voor reizigers die meer privacy en afzondering zoeken. Ze staan iets gedraaid waardoor je meer schouder- en beenruimte krijgt. Je zit niet meer te worstelen om die armsteun. Als we elkaar niet kennen, zitten we niet meer tegen elkaar aan te schuren.”

 

Edwin Schenk is in zijn nopjes met de komst van het prototype. “Kijk zelf even hoe fantastisch dit is.” Hij is van de organisatie van de Dutch Design Week. “Je ziet waar het de komende tien jaar naartoe gaat. Dat zie je nergens anders in de wereld. Bij geen enkele andere designbeurs.”

De Dutch Design Week duurt negen dagen en van 19 tot en met 27 oktober in Eindhoven.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.