Boeren willen geen Brabander meer zijn, maar liever Fries: 'Daar hakken ze tenminste knopen door'

20 oktober 2019 om 10:41
nl
Het is een opvallend (en toch ook wel een beetje pijnlijk) gezicht: de Friese vlag die wappert bij boerenbedrijven in onze provincie. Een aantal boeren hier stelt geen Brabander meer te willen zijn, maar Fries. Uiteraard heeft dat alles te maken met de omstreden en zwaarbevochten stikstofregels. "In Friesland zijn die regels wél van tafel geveegd."
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen

Komende week laten boeren elke werkdag van zich horen bij het provinciehuis in Den Bosch. Daartoe riep boerenorganisatie ZLTO vrijdag op. Elke dag om 12.00 uur moet daar de noodklok geluid worden, als het aan de ZLTO ligt. Na de ochtendspits en voor de avondspits, zodat het verkeer geen hinder ondervindt. De actie bouwt op naar vrijdag 25 oktober, wanneer de provinciale politiek zich (weer) buigt over de stikstofproblematiek.

Wachten op privacy instellingen...

Maar naast de protesten richting de provincie, is er dus ook de ludieke Friese vlaggenactie.

'Was men maar op Brabant zo trots als een Fries.' Dat is wat Guus Meeuwis zingt in zijn lied 'Brabant'. De zin is actueler dan ooit. Bovenstaande oproep werd afgelopen donderdag via Whatsapp onder Brabantse boeren verspreid.

Een van de initiatiefnemer is Stan Verhoeven, veehouder uit Liempde. "Ruim een week geleden zijn we met onze tractoren naar het provinciehuis gegaan. We kwamen daar aangereden, werden netjes richting een grasveldje begeleid en kregen een kop koffie met een worstenbroodje." Eenmaal weer thuis op de boerderij, stelde de vrouw van Stan de confronterende vraag: "Hebben jullie iets bereikt vandaag?" Stan zegt daarover nu: "Ik heb niet het idee dat ze bij de provincie dachten: het is menens, we zullen maar eens aan de boeren gaan denken."

'Wij worden Fries'
Stan en zijn collega-boeren zagen hoe in andere provincies, onder meer in Friesland, de bestuurders wel zwichtten voor de protesten van hun boeren. "In Friesland is de provincie na het protest van de boeren daar wél vrij vlug omgegaan en zijn de strenge stikstofregels van tafel geveegd." En zo ontstond het ludieke idee om dan maar 'Fries te worden'.

Hoeveel boeren er inmiddels in Friezen zijn veranderd, is niet bekend. Donderdagavond werd de oproep via Whatsapp verspreid. Stan verwacht dat heel wat bestelde Friese vlaggen nog in Brabant moeten arriveren. "Die van mij heb ik meteen online besteld en vandaag had ik 'm binnen."

Ook bij Iwan van Zandvoort in Geffen hangt er inmiddels eentje. "Ik was altijd trots om Brabander te zijn, maar nu niet meer. Dat kan ook niet, als ze je zo behandelen en wegpesten. Het ergste is dat Brabant vasthoudt aan 2022 als jaar waarin de stallen gemoderniseerd moeten zijn, terwijl boeren op andere plekken daar veel langer de tijd voor hebben. Wij moeten nu allemaal aan de luchtwassers, terwijl die helemaal nog niet goed ontwikkeld zijn."

Zijn vrouw voegt toe: "Ik ben bang dat de boer in Brabant een uitstervend ras is."

Friese volkslied wordt 'm niet
Aan hun tongval moeten de boeren wel nog even werken, die is nog hartstikke Brabants. Stan Verhoeven lachend: "We hebben overwogen om het Friese volkslied in te studeren voor ons volgende bezoek aan het provinciehuis in Den Bosch, maar dat is toch iets te moeilijk. Daar is geen touw aan vast te knopen."

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.