Video

Brabanders kiezen het vaakst voor orgaandonatie, toch staat de helft nog niet geregistreerd

21 oktober 2019 om 11:41
nl
Van alle Nederlanders kiezen Brabanders het vaakst voor orgaandonatie. Zestig procent van alle Brabanders in het Donorregister zegt namelijk ‘ja’ tegen het doneren van de organen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Donorregister. Toch heeft de helft van alle mensen nog helemaal geen keuze doorgegeven.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Deze week is het de Week van het Donorregister. De week staat in het teken van de nieuwe donorwet die op 1 juli 2020 ingaat. In de nieuwe wet is bepaald dat iedereen die in Nederland woont en ouder is dan 18 jaar vanaf die datum in het Donorregister komt. Wie geen keuze invult, komt vanaf 1 juli 2020 in het register te staan met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’.

 

Half miljoen
Sinds het aannemen van de nieuwe donorwet in februari 2018, hebben meer dan een half miljoen Nederlanders hun keuze ingevuld.

Het CBS zocht uit hoe Nederlanders zich registreerden. Ruim een miljoen Brabanders staan inmiddels al geregistreerd. Vrouwen vullen vaker hun keuze in dan mannen én geven vaker toestemming voor orgaandonatie. In Brabant wonen dus de meeste donoren. De minste wonen in Flevoland; daar geeft 38 procent toestemming voor orgaandonatie. 280.000 Brabanders geven geen toestemming voor orgaandonatie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!