Video

Kampioen in een sport waar veel mensen nog nooit van gehoord hebben: 'Ik speel pas vier jaar bowls'

23 oktober 2019 om 12:00
nl
Het is een sport waarvan veel mensen nog nooit gehoord hebben. Bowls is populair in Groot-Brittannië, maar ook in Nederland wordt het beoefend. Bowls Club Eindhoven leverde zelfs twee Nederlands kampioenen. Frans Smulders: 'Ik speel pas vier jaar en werd al twee keer kampioen.'
Profielfoto van John Nelissen
Geschreven door
John Nelissen

Bowls is een balspel waarbij precisie centraal staat. Het is de bedoeling dat de spelers afgeplatte ballen zo dicht mogelijk naar de kleinere bal, ofwel de ‘jack’, rollen. Elke eigen bal die dichter bij de jack ligt is een punt waard. Het klinkt gemakkelijk, maar er zit wel degelijk een tactische uitdaging aan vast. De bowls rollen namelijk niet in een rechte lijn.

Bekijk hieronder de video waarin kersverse Nederlands kampioenen bowls laten zien hoe het moet en lees verder.

Kampioenen
Sinds de oprichting in 2001 zijn de bowlsspelers elke dinsdag weer van de partij. Bowls Club Eindhoven telt inmiddels 28 leden die een onderlinge competitie spelen en deelnemen aan toernooien.

Begin oktober werden Frans Roberts en Frans Smulders Nederlands kampioen Australian Pairs, een variant waarbij beide spelers om beurten de eerste en daarna de laatste bowls spelen. Lang heeft Smulders daar niet voor nodig gehad. "Ik heb pas vier jaar ervaring en dit is al de tweede keer dat ik Nederlands kampioen ben geworden. Misschien heb ik aanleg", zegt de Eindhovenaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.