Rebecca profiteert nog steeds van haar project op Dutch Design Week in 2005

24 oktober 2019 om 13:45
Omroep Brabant
Rebecca in 2005 met de lamp die haar bracht waar ze nu is.
Omroep Brabant
Rebecca werkt nu bij Brabantia in Valkenswaard.
Omroep Brabant
De lamp waarmee Rebecca goede zaken deed.
1/3 Rebecca in 2005 met de lamp die haar bracht waar ze nu is.
De Dutch Design Week in Eindhoven is in volle gang. Duizenden designers en designliefhebbers hebben de stad overgenomen. Eén van de publiekstrekkers is de Graduation Show: het zijn de afstudeerprojecten van studenten van de Design Academy. Maar wat komt er daarna van je terecht? Wij gingen op bezoek bij een student die in 2005 afstudeerde.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

Rebecca Potger stond in 2005 met haar project op de Graduation Show. Ze studeerde af met een lamp op zonne-energie. De zon laadt de lamp overdag op en 's avonds heb je dan licht. Als jonge student stond ze op de show haar product te promoten. We interviewden haar, zoals je in het filmpje kunt zien.

Wachten op privacy instellingen...

Toekomst
Haar ontwerp was toen nog toekomstmuziek. En daar draait het om tijdens de Dutch Design Week. Daar zie je de toekomst. Producten die we jaren later gebruiken, zie je daar al in een conceptvorm. Zo ging het ook met de lamp. “Het was toen inderdaad de toekomst. Zonnecellen stonden toen nog niet echt op de kaart.” De lamp werd een succes. 50.000 zijn er verkocht. “Ik heb er aardig aan kunnen verdienen. Niet zozeer door de royalties, maar wel door het werk dat het opleverde.”

Droombaan
Uiteindelijk kwam Rebecca bij Brabantia in Valkenswaard terecht. Daar is ze de bedenker van huishoudelijke producten. Bijvoorbeeld om verspilling tegen te gaan. Een maatbeker die precies aangeeft wanneer je genoeg rijst hebt voor één of meerdere personen bijvoorbeeld. Maar Rebecca kwam ook met een afwasborstel die je handig in een houder klikt en overal kunt opplakken.

De Dutch Design Week heeft haar veel gebracht. “Het heeft mij op de kaart gezet. Daardoor kon ik een ontwerpbureau beginnen en uiteindelijk hier bij Brabantia terechtkomen. Dit is mijn droombaan. Ik mag producten maken die mensen dagelijks gebruiken.”

In de video hieronder, opgenomen in Plan B, een voormalig laboratorium van Philips, leggen we je uit waarom de Dutch Design week écht in het DNA van Eindhoven zit. En ook belangrijk: wat levert het evenement op?

Wachten op privacy instellingen...

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...