Binnenvaartschippers vast voor sluis bij Empel door storing

24 oktober 2019 om 12:19
nl
Zo'n vijfentwintig binnenvaartschepen liggen sinds woensdagmiddag vast voor de sluis bij Empel. Door een storing staat de noordelijke sluisdeur op een kier.
Profielfoto van Paul Ruiter
Geschreven door
Paul Ruiter

Rijkswaterstaat werkt ter plaatse aan een oplossing. Het gaat nog zeker tot vrijdagavond duren voordat de sluisdeur weer open kan. Mogelijk is er een probleem met de vergrendeling.

Donderdagochtend heeft Rijkswaterstaat duikers onderzoek laten doen. "We weten niet hoe de sluis reageert als we hem nu opendoen", zegt Van Schijndel. "Mogelijk zakt het water dan te snel, en dan kan er helemaal geen schip meer doorheen. Dat risico kunnen we niet nemen."

Wachten op privacy instellingen...

Door de storing is het voor schepen niet mogelijk om via het Máximakanaal van en naar Veghel te varen. Een aantal schippers kiest er daarom voor om voor de sluis voor anker te gaan, totdat de problemen zijn opgelost. Pleziervaart kan omvaren via de Zuid-Willemsvaart door Den Bosch. Vrachtschepen mogen daar niet meer komen sinds het Máximakanaal is geopend.

Voor sommige binnenvaartschepen is omdraaien bij Empel een optie, zegt Van Schijndel. Kleinere vrachtschepen kunnen omvaren via Tilburg. "Maar voor veel schippers is de vertraging die omvaren oplevert het niet waard."

Daar komt bij dat via Tilburg varen voor de grotere schepen geen optie is, omdat die te breed zijn voor het Wilhelminakanaal . Alle schippers in de buurt zijn geïnformeerd over de storing.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!