Video

75 jaar bevrijding: Schotse bevrijders worden geëerd met een eigen oorlogsmonument

24 oktober 2019 om 14:30
nl
De soldaten die de regio Heusden 75-jaar geleden hebben bevrijd krijgen een eigen monument. Het herinneringsmonument waarmee het Schotse 51ste Highland Division wordt geëerd, wordt op zondag 3 november onthuld. Het monument komt te staan op de plek waar de Schotten het afwateringskanaal Den Bosch-Drongelen overstaken om onder meer Drunen, Haarsteeg, Nieuwkuijk en Elshout te bevrijden.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

De afgelopen maanden heeft beeldhouwer René van Boxtel onophoudelijk aan het hardstenen monument gewerkt. "Het is niet alleen van steen", vertelt Van Boxtel. "Op de stenen zuil komt ook een pijl van staal. Die pijl symboliseert niet alleen de opmars van de Schotten, maar ook de oversteek van het afwateringskanaal om daarna de regio Heusden te bevrijden. Een krachtige compositie."

Onthulling is het startschot voor een bevrijdingsroute
De onthulling van het monument op zondag 3 november is ook het startschot voor een grote bevrijdingsroute, die door de gemeente Heusden loopt. Op twaalf punten langs de route zullen informatiekramen worden geplaatst waar informatie wordt gegeven over de opmars van de Schotten en de daaropvolgende bevrijding. De route start bij het Schotse monument en eindigt bij het Gouverneurshuis in Heusden.

Van Boxtel had als beeldhouwer het meeste werk aan het realiseren van het logo van de Schotse 51ste Highland Division op het monument. "Dat wilden ze natuurlijk erin hebben als symbool van hun legeronderdeel, het is heel mooi geworden. Ook komt er een plaquette op het monument waarop tekst en uitleg wordt gegeven over het 51ste Schotse Highland Division.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.