Video

Taina liep een dwarslaesie op tijdens een sledehondenwedstrijd, nu doet ze mee in een speciale buggy

26 oktober 2019 om 19:00
nl
Het is een idyllisch plaatje: in een karretje met honden racen door de sneeuw. Stefan Donker en zijn vrouw Ilse uit Zevenbergschen Hoek zijn er zelfs Europees kampioen in. Toch hoef je echt niet altijd de sneeuw in voor deze sport.
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door

Tijdens de Kivo Kempentrail, de zogenoemde ‘dryland races’, razen meer dan 150 deelnemers met hun honden door de Brabantse bossen. Dit jaar met een heel bijzondere deelneemster.

Speciale buggy door dwarslaesie
Het zal de eerste keer zijn dat de Zweedse Taina Teräs mee gaat doen aan een sledehondenwedstrijd zonder sneeuw. Extra bijzonder, omdat er een speciale buggy voor haar gemaakt moest worden om mee te kunnen doen. De ex-wereldkampioene zit namelijk in een rolstoel, door een dwarslaesie die ze tijdens de sport opliep.

De schoonvader van Stefan, Arie Verschoor, maakte het toch voor haar mogelijk om mee te doen. “Hij heeft echt maanden in de schuur dingen aangepast. Steeds dingen langer of korter gemaakt. Dan naar de bossen toe, om te kijken of hij goed stuurt. Zo heeft hij dat helemaal gemaakt, supergaaf.”

Bekijk in de video hoe Taina voor het eerst haar buggy uitprobeert:

Vrijdag probeerde Taina de buggy voor het eerst uit. “Ik denk dat ik het wel te pakken heb nu, we zijn er klaar voor”, vertelt ze glimlachend terwijl hond Jubla op haar schoot zit. Dat ze met haar eigen honden rent, maakt het extra speciaal. Taina fokt zelf honden, waarvan Jubla er één is.

Samen racen
De hond werd daarna overgenomen door Stefan en Ilse, die met haar Europees kampioen werden in 2018. “Het is heel leuk om weer met haar te racen”, aldus Taina.

Stefan Donker zal dit weekend achter op de buggy van Taina staan voor de veiligheid. Ze leggen de route af met acht honden. "Nu is eigenlijk de eerste keer dat ze een wedstrijd doet met zoveel honden ervoor", vertelt Stefan.

De concurrenten racen alleen, zonder begeleiding, dus voor de honden van Stefan en Taina is het extra zwaar. “Ik hoop dat we derde worden, maar in ieder geval niet laatste”, besluit de Zweedse zelfverzekerd. De teams strijden om een meter worst, de échte winnaars zijn natuurlijk de honden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.