Grote delen van Brabant waren bevrijd, maar in Heusden speelde zich nog een groot drama af

3 november 2019 om 11:00
nl
In het stadhuis van Heusden vindt begin november 1944 een regelrechte ramp plaats als de Duitsers het stadhuis opblazen. Bombardementen op Dinteloord, Zevenbergen en Klundert maken ook talloze slachtoffers. Dat en meer speelt 75 jaar geleden in de week van 4 tot en met 9 november.
Geschreven door

De nacht van 4 op 5 november in 1944 staat bij de inwoners van Heusden in het geheugen gegrift. De Duitsers blazen onverwacht het stadhuis van Heusden op. In de kelder houden zich 170 inwoners schuil voor de gevechten tussen oprukkende geallieerden en de Duitsers. Door het bombardementen komen 134 inwoners om het leven.

Zevenbergen
In Zevenbergen ontsnappen de inwoners aan een zelfde soort ramp als Heusden. In de kelder van de Bartholomeuskerk schuilen bijna 3000 mensen voor beschietingen en luchtaanvallen. De Duitsers blazen ook hier de toren op maar de keldervloer houdt het en iedereen overleeft het.

Bombardementen
75 jaar geleden werd de Westhoek geteisterd door geallieerde bombardementen. Er vielen bommen op Dinteloord, Klundert en Zevenbergen. In de laatste fase van de bevrijding van Brabant kwamen er nergens zo veel burgers om het leven. Naar schatting meer dan driehonderd mannen vrouwen en kinderen stierven bij de bombardementen in de Westhoek en bij de stadhuisramp in Heusden.

De Amerikaanse, Britse en Poolse bevrijders rukken op naar de Moerdijkbrug die de Duitsers op het laatste moment opblazen. En ook richting Heusden wordt het laatste Duitse verzet vernietigd. Ook daar gaat de brug de lucht in.

Brabant bevrijd, maar de verbindingen met het bezette noorden zijn abrupt afgebroken en dat zou nog maanden zo duren. De Tweede Wereldoorlog was nog niet voorbij.

Tips
In Brabant wordt ook deze week uitgebreid stilgestaan bij de bevrijding van en de strijd rond verschillende plaatsen. Een herdenking, tentoonstelling of een evenement rondom de bevrijding bezoeken? Dit is er onder meer te doen:

Herdenking Heusden: nachtelijke tocht met klokgelui
Misschien wel de bekendste Duitse oorlogsmisdaad van Brabant, het opblazen van het stadhuis in Heusden, wordt uitgebreid herdacht. Maandagavond al om 19.00 uur met een herdenkingsdienst en boekpresentatie. Maar het hoogtepunt is 's nachts de bijzondere lichtjestocht door het stadje. Die begint om 02.00 uur. Basisscholieren lopen mee.

Om 02.20 uur luiden de kerkklokken 134 seconden, voor de 134 mannen, vrouwen en kinderen die stierven in de puinhopen van het stadhuis.

Fietsroute: De vergeten overwinnaars vanuit Breda
Op vrijdag 9 november heeft fietsgilde De Baronie weer een interessante route uitgestippeld. Na de bevrijding van Breda op 29 oktober trok het Poolse leger meer noordwaarts richting de Moerdijkbruggen. In tegenstelling tot de bevrijding van Breda is er in het gebied tussen Mark en Hollandsch Diep heel zwaar gevochten. De verwoestingen door het oorlogsgeweld waren enorm. De fietstocht is gratis en onder begeleiding van een gids. Onderweg is er een lunchpauze (Eigen lunchpakket meenemen). Het vertrek is om 10.00 uur vanaf de Terheijdenseweg 294 (parkeerplaats Intratuin) in Breda.

Museum in het donker’ in Overloon
Na sluitingstijd en na zonsondergang een museum bezoeken? Dat kan de komende tijd weer in het Oorlogsmuseum Overloon. In november zijn er in totaal zes avonden, waarvan vrijdag 8 en zaterdag 9 november de eerste avonden zijn. Centraal staat dit keer de Slag bij Overloon tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het hele verhaal van de slag wordt in beeld gebracht en gespeeld door acteurs. Zij vertellen drie waargebeurde verhalen tijdens deze beroemde slag in Oost-Brabant. Het museum ligt aan het Museumpark 1 in Overloon. De entree is 11 euro (4 t/m 12 jaar) en 16 euro (volwassenen). Neem je er ook een buffet bij, dan is de entree respectievelijk 20,50 en 29,50 euro. Het museum is geopend van 19.00 t/m 22.00 uur.

De bunker luistert in Valkenswaard
Je eigen hoorspel maken? Dat kan in Valkenswaard. Duik in de geschiedenis en de wereld van geluiden. En maak met je vrienden en vriendinnen een eigen hoorspel. Dat gebeurt allemaal in een voormalige Duitse bunker waar de vijand werd afgeluisterd. Je kunt er allerlei geluidsfragmenten beluisteren, maken, opnemen en afluisteren zodat je eigen hoorspel kunt maken. De Herenboerderij De Bunker ligt aan de Nieuwe Waalreseweg 189 in Valkenswaard. De entree is 5 euro per persoon. Wil je kijken welke datum nog vrij is? Dat kan hier.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.