Voetbalwedstrijd gestaakt: 'Scheidsrechter maakte discriminerende opmerkingen tegen spelers'

28 oktober 2019 om 11:01
nl
De wedstrijd tussen de eerste elftallen van amateurvoetbalclubs SIOL en Juliana Mill is zondag gestaakt nadat volgens de thuisclub discriminerende opmerkingen waren gemaakt door de scheidsrechter. De arbiter zelf, Jan Tielen uit het Noord-Limburgse Hegelsom, ontkent dat hij tijdens de wedstrijd in Katwijk spelers heeft beledigd.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

“Mijn woorden zijn verkeerd geïnterpreteerd”, aldus de scheidsrechter, die er verder niet inhoudelijk op wil ingaan. Maar hij zegt wel dat hij ‘natuurlijk zijn excuses heeft aangeboden.'

Rode kaart voor trainer
Tielen bevestigt ook dat hij de trainer van SIOL, Lucien Roeffen, een rode kaart heeft gegeven. De man had zich buiten het coachvak begeven en was het veld opgekomen. Tielen had maandagmorgen nog geen contact gehad met de KNVB. SIOL wel. Het bestuur kwam zondagavond direct bij elkaar en neemt de zaak hoog op. “Ik loop al lang mee in het voetbalwereldje, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. De scheidsrechter zou iets hebben gezegd in de trant van tien kleine negertjes”, aldus Roeffen.

De amateurclub kwam in het voorjaar in het nieuws door een oproep van haar voorzitter Rob Hoffman. Volgens hem krijgen spelers van zijn club geregeld racistische opmerkingen te horen.

'Excuses aangeboden'
Zondag zou de scheidsrechter van dienst zich hieraan bezondigd hebben, zo beweert Roeffen. “Er was wat discussie ontstaan nadat Juliana een corner had gekregen. Plotseling bewogen drie of vier van mijn spelers zich in mijn richting. Ze riepen: Luus, Luus. Hier worden dingen gezegd die absoluut niet door de beugel kunnen. Ook onze grensrechter, die van Molukse afkomst is, wist niet wat hij hoorde. Hij stond net als mijn spelers met de oren te klapperen. Toen hij verhaal wilde halen, werd hij weggedirigeerd door de scheids."

"Ik heb de scheidsrechter ook opheldering gevraagd toen de bal op een bepaald moment in mijn richting kwam. Ik nam de bal in de handen, wilde wat vragen, maar kreeg rood, omdat ik uit het coachvak was getreden. Nadat hij had gezegd dat hij zijn excuses al had aangeboden, staakte hij de wedstrijd. Later, in de bestuurskamer, bood hij opnieuw zijn 'welgemeende excuses' aan. Echt heel apart allemaal.”

'Geen blaam'
Tielen nam het besluit ermee op te houden in de 91e minuut, bij een 1-1 stand. Roeffen gaat er vanuit dat het resterende deel van de derby zal worden uitgespeeld. De arbiter zou hebben gezegd dat de extra tijd nog zes minuten zou duren. Roeffen ziet geen probleem in het uitspelen: “Zowel onze spelers als die van Juliana treft geen blaam.”

Tegen De Gelderlander heeft Tielen gezegd dat SIOL niet verder wilde spelen. In het wedstrijdverslag van Juliana staat dit ook. Het woord is nu aan de KNVB. De voetbalbond laat via een woordvoerder weten dat inderdaad met SIOL is gesproken en dat ook scheidsrechter Tielen om een reactie zal worden gevraagd. Hij zegt verder dat voor discriminatie en racisme geen plaats mag zijn in het voetbal en dat elk geval hoog wordt opgenomen. De aanklager is ingeschakeld.

LEES OOK: Cuijkse voetbalclub staat op tegen racisme, maar voelt zich niet gesteund door de KNVB

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.