Koning bezoekt Pools militair ereveld in Breda, herdenking dinsdag live te volgen bij Omroep Brabant

28 oktober 2019 om 19:49
nl
Koning Willem-Alexander en de Poolse president Duda zijn dinsdag in Breda om militairen van de 1e Poolse Pantserdivisie te herdenken. Zij kwamen 75 jaar geleden om het leven toen ze de Bredase bevolking wilden bevrijden van de Duitse bezetter. De herdenking is dinsdag vanaf 15.30 uur live bij Omroep Brabant te volgen op app, site en televisie.
Profielfoto van Jessica Ranselaar
Geschreven door
Jessica Ranselaar

De Polen veroverden op 29 oktober 1944 Breda. De militairen spaarden de gebouwen van de stad zo veel mogelijk. Hun generaal, Stanislaw Maczek, gaf ze die opdracht van te voren mee. Er was ook geen zware strijd in de stad, de vijand was vertrokken.

Gestaag trokken ze op door de stad. En door West-Brabant. Velen van hen sneuvelden. Ze vonden uiteindelijk hun laatste rustplaats op het Pools Militair ereveld in Breda aan de Ettensebaan en op de begraafplaats in 't Ginneken.

Generaal Maczek overleefde de oorlog. Hij werd vervolgens nog naar andere plekken aan het front gestuurd om daar de Duitsers te verjagen. In 1994 overleed hij. Het was Maczeks laatste wens om bij 'zijn' mannen in Breda te worden begraven.

Natuurlijk vervulde Breda de wens van ereburger Maczek. Hij werd bijgezet op het Pools militair ereveld aan de Ettensebaan. Zijn graf is langzamerhand een soort bedevaartsoord aan het worden. Er komen steeds meer mensen, vooral ook Polen, die Maczeks graf bezoeken.

De uitzending rond de plechtigheid op het Pools Militair ereveld in Breda begint om 15.30 uur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.