Meike en Lieke maken dekens voor premature baby's, in de race voor titel Brabander van het Jaar - Omroep Brabant
Video

Meike en Lieke maken dekens voor premature baby's, in de race voor titel Brabander van het Jaar

19 november 2019 om 07:47
nl
De zussen Meike en Lieke maken vrolijk gekleurde dekentjes voor te vroeg geboren baby’s op couveuse-afdelingen. Om kleur te brengen in hun leven en als troost voor hun ouders. Daarom maken zij kans op de titel Brabander van het Jaar.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door
Imke van de Laar

De naaimachines ratelen aan een stuk door op de zolder van Meike in Deurne. Terwijl ze een piepklein stukje stof onder de naald uit haalt, legt Meike uit: "Dit wordt een dekentje voor een kindje dat te vroeg geboren is."

Het idee voor de dekentjes is ontstaan na de geboorte van Fieke, het dochtertje van Meike en haar man Bart, dat ook veel te vroeg geboren werd. Meike: "Fieke lag in de couveuse onder een klein ziekenhuisdekentje. Ik heb toen aan mijn zus, tante Lieke, gevraagd om mooie, persoonlijke dekentjes te maken voor Fieke. En die is dezelfde nacht nog gaan naaien."

Fieke overleed twee weken na haar geboorte aan een infectie. Toch besloten de zussen om dekentjes te blijven maken. Lieke: "We zijn nooit meer gestopt. Wij zien hoe mooi en belangrijk het is. Het geeft ouders heel veel troost."

Inmiddels hebben ze met tientallen vrijwilligers al heel wat uren achter de naaimachine doorgebracht. De Fieke-pakketjes worden op de couveuse-afdelingen van tien ziekenhuizen gebruikt.

Lieke laat vol trots een pakketje zien. "Er zit een vrolijk gekleurd dekentje in. En een geurdoekje. Dat kan de vader of moeder tegen de huid houden zodat hun geur erin trekt. Als je dat bij de baby in de couveuse legt, is dat goed voor de binding."

Bekijk hier de dekentjes en doekjes die Meike en Lieke maken:

Wachten op privacy instellingen...

Een van de ziekenhuizen die door de zussen wordt opgefleurd, is het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven. Verpleegkundige Alleys Borst legt uit waarom. "Ouders waarderen het enorm. De couveuses zien er meteen heel anders uit. Door de vrolijk gekleurde dekentjes zie je de snoeren en kabeltjes niet meer. En het brengt letterlijk en figuurlijk kleur in donkere dagen voor deze mensen."

Andere genomineerden
Wil je ook de andere genomineerden leren kennen? Hou onze website in de gaten of kijk op tv naar Brabant Nieuws. Daarin wordt van 11 t/m 22 november iedere werkdag een genomineerde voorgesteld. Ook zal op die dagen een van de genomineerden te horen zijn in het radioprogramma Afslag Zuid.

Stemmen
Heb je een favoriet? Stemmen kan later hier. De stembus is geopend van vrijdag 22 november 18.00 uur tot en met vrijdag 6 december 18.00 uur. Je vindt daar dan ook een overzicht van alle kandidaten.

Op eerste kerstdag zie je in een speciaal programma op Omroep Brabant TV wie de Brabander van het Jaar is geworden.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.