Video

Koning bij herdenking bevrijding in Breda: 'Gij blijft de schoonste stad van het zuiden'

29 oktober 2019 om 17:02
nl
De Grote Markt in Breda was dinsdag aan het eind van de middag helemaal volgestroomd met mensen, die het slot van de herdenking van 75 jaar bevrijding van de stad wilden bijwonen. Op de Markt waren onder anderen koning Willem-Alexander en de Poolse president Duda aanwezig.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Vanaf vier uur dinsdagmiddag was er een programma met dans en muziek. Vanaf vijf uur waren ook koning Willem-Alexander en de Poolse president aanwezig. Zij keken en luisterden onder meer naar de Poolse militaire kapel die voorbij marcheerde.

''We eren vandaag onze Poolse bevrijders'', zei de vorst in een toespraak. ''Breda houdt van jullie, Nederland houdt van jullie. We dragen de herinnering van jullie strijd mee in onze harten. Die bond kan niet verbroken worden.'' Onder het publiek dat naar de speech van de koning luisterde, waren ook enkele oud-strijders.

De toespraak van de koning was in het Engels, op een klein stukje na. Aan het einde haalde de koning het Bredase volkslied aan:

Ons eigen fier Breda

Breda vooruit, de klokken luiden

Breda gij blijft de schoonste stad van het zuiden

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

In Gilze-Rijen was dinsdagmiddag een vrijheidstocht begonnen, met oud-strijders en militaire voertuigen. Zij reden in colonne naar Breda en sloten in het centrum aan bij de militairen en veteranen in jeeps die vanaf de KMA door de stad trokken. Uiteindelijk kwamen zij na vijf uur aan op de Grote Markt.

Wachten op privacy instellingen...

Eerder dinsdagmiddag herdachten koning Willem-Alexander en de Poolse president Duda in Breda de gesneuvelde militairen van de 1e Poolse Pantserdivisie. Zij kwamen 75 jaar geleden om het leven bij de bevrijding van Breda. De Polen veroverden onder leiding van generaal Stanislaw Maczek op 29 oktober 1944 Breda.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.