Video

Broers beginnen eigen brouwerij De Magistraat voor 'bier zonder poespas'

29 oktober 2019 om 19:30
nl
De broers Hans-Anton en Clement Verschoor uit Almkerk gaan doen wat ze altijd al hebben willen doen: een eigen brouwerij beginnen in een oude boerderij. Daarmee is een investering van een miljoen euro gemoeid en ze verwachten dat het eerste bier in december gebrouwen kan worden.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Hans-Anton en Clement bouwen de splinternieuwe en hypermoderne brouwerij De Magistraat in een 17e-eeuwse boerderij in Almkerk. De productie valt in het niet bij een brouwerij als Bavaria in Lieshout, maar veel meer dan een ‘hobbybrouwerijtje’.

"Geen brouwerijtje om zo nu en dan een litertje of dertig bier te brouwen", vertelt Clement, "maar een brouwerij met een toch wel behoorlijke capaciteit. We gaan niet alleen voor de lokale markt brouwen, maar ook landelijk. We hebben al een aantal grote klanten die hebben toegezegd dat ze ons bier willen gaan afnemen."

Reinheitsgebot
De broers hebben zich in het bieravontuur kunnen storten na de verkoop van aandelen van bedrijven, waar ze eigenaar of mede-eigenaar van waren. "We kunnen ons nu helemaal toeleggen op het brouwen van bier", zegt Hans-Anton die de brouwmeester is van het tweetal.

"Mijn broer doet de financiën, ik het bier." De broers gaan in principe voor bier zonder poespas, op basis van het eeuwenoude Reinheitsgebot. "Dat is bier op basis van mout, water, hop en gist. Dat is wat het is. We zullen best wel eens een keertje iets 'geks' doen, maar goed bier zonder poespas dat is het uitgangspunt."

'Ruimte genoeg'
Ondanks de tientallen brouwerijen die Brabant al telt, blijft er genoeg ruimte over voor nog een nieuwkomer, aldus Clement. "Ik heb niet precies paraat hoeveel brouwerijen Brabant al telt, maar er is echt nog genoeg speling in de markt. Het marktaandeel pils wordt namelijk meer en meer vervangen door bier uit thuisbrouwerijtjes. Dus er is meer ruimte voor producten, zoals wij die straks ook gaan leveren."

De brouwerij in Almkerk gaat in december voorzichtig van start. In maart van het volgend jaar zal de brouwerij op volle capaciteit draaien. "Dan is er ook een officiële opening", vertelt brouwmeester Hans-Anton die vooralsnog bezig is met het leggen van honderden verbindingen tussen ketels en besturingssystemen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.