'Wapens voor het grijpen', Alberto Stegeman verbijsterd over slechte beveiliging schietvereniging

31 oktober 2019 om 09:02
nl
Onderzoeksjournalist Alberto Stegeman is verbijsterd over de situatie die hij aantrof toen hij een undercoverreportage maakte bij schietvereniging Trefzeker in Tilburg. "Wat ik het meest schrijnend vind, is dat je daar binnenloopt en geen gesloten deur tegenkomt. Je komt in een soort halletje terecht waar die wapens in een soort postvakjes liggen. Die liggen gewoon voor het grijpen!"
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Stegeman maakte de reportage nadat hij getipt was dat het slecht gesteld zou zijn met de beveiliging bij Trefzeker en dat de regels slecht nageleefd worden. "Onder een valse naam zijn twee collega's daar naartoe gegaan", vertelt de onderzoeksjournalist. "Ze hebben daar meerdere malen geschoten, op verschillende avonden. En ze weten bij Trefzeker tot op de dag van vandaag niet wie zij zijn."

Dat verbaast hem enorm. "Op het moment dat je je daar als introducé aanmeldt, moet je officieel je identiteitsbewijs laten zien. Daar heeft het personeel heel lang... of eigenlijk nooit naar gevraagd. Dat betekent dat je als onbekende daar zo naar binnen kan en een wapen zou kunnen meenemen."

Laks
Stegeman wijst op de schietpartij die acht jaar geleden plaatsvond in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Dader Tristan van der V. was lid van een schietvereniging. "Daar is ontzettend veel aandacht voor geweest en er is heel veel over gesproken. Over het verscherpen van de regels en dergelijke. Dan vind ik het heel opvallend dat een officiële schietvereniging daar zo laks mee omgaat. Als je je aanmeldt, moeten ze weten wie je bent. Hoe moeilijk is het om een identiteitsbewijs te vragen? Je wil toch weten wie je in je club haalt op het moment dat je daar vuurwapens hebt?"

Hij heeft de voorzitter van Trefzeker meteen aangesproken op de situatie die hij in Tilburg aantrof. "Hij wilde niet reageren, dreigde nog met een kort geding, maar daar heeft hij uiteindelijk van afgezien", vertelt de onderzoeksjournalist. "We zijn ook naar de branchevereniging gegaan. Die hebben we de beelden wel laten zien. De branchevereniging heeft het certificaat ingetrokken en daarna is de politie gaan kijken. Die vond het een onveilige situatie en die heeft een aantal wapens meegenomen."

De reportage wordt zondagavond om acht uur uitgezonden op SBS6. De schietvereniging laat via een advocaat weten niet te reageren omdat het de uitzending nog niet heeft gezien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.