Syriëganger Fatima H. meldt zich bij ambassade in Ankara en wil terug naar Nederland

31 oktober 2019 om 18:32
nl
Syriëganger Fatima H. uit Tilburg heeft zich samen met een andere Nederlandse vrouw woensdag en hun kinderen gemeld bij de Nederlandse ambassade in Ankara. Ze hebben daar om hulp gevraagd om terug te keren naar Nederland, laat minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer weten.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De twee vrouwen hadden drie kinderen bij zich, van 3 en 4 jaar. Beide vrouwen worden in Nederland verdacht van terroristische misdrijven.

Volgens Blok zijn de twee vrouwen enkele weken geleden ontsnapt uit Al-Hol in Syrië, een kamp waar Syrische Koerden IS'ers en hun familie vasthouden.

Afwachting vervolging
Volgens de NOS heeft de ambassade contact opgenomen met de Turkse autoriteiten. Die hebben de vrouwen gevangengezet in afwachting van een besluit over vervolging of uitzetting. "Het is aan de Turkse autoriteiten om te besluiten of zij ze willen vervolgen. Dat gaan wij afwachten", zei Blok tegen de omroep.

Van Fatima H. uit Tilburg is het Nederlanderschap gisteren ingetrokken, blijkt uit een artikel in de Staatscourant. H. heeft nog de Marokkaanse nationaliteit. De procedure daarvoor was al ingezet voordat de vrouwen zich meldden, meldde het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de NOS.

Een van de kinderen is van H. De andere vrouw heeft behalve de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!