Video

Burgemeester Valkenswaard over politietekort: 'Balie op politiebureau nog maar drie dagen bemand'

3 november 2019 om 13:11
nl
"Het water staat ons aan de lippen." Burgemeester Anton Ederveen van Valkenswaard slaat groot alarm. Sinds de liquidatie van de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum worden advocaten en rechters in Nederland nog beter beveiligd. Daar is meer mankracht voor nodig en die komt vooral uit de regio. Ederveen is daardoor fulltime vijf agenten kwijt. "Dadelijk zit er nog maar drie dagen in de week iemand achter de balie op het politiebureau in Valkenswaard."
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

In het Omroep Brabant-programma KRAAK. vertelde Ederveen over de veiligheidssituatie in zijn gemeente waar hij al twaalf jaar burgemeester is. "Door de aanslag op Wiersum worden er veel agenten naar boven (van het land, red.) getrokken", legt Ederveen uit. "Het gaat om veertig mensen van de politie Oost-Brabant die nu elders worden ingezet. In mijn regio ben ik vijf mensen kwijt."

In Valkenswaard reageert men verbaasd of de onderzetting op het bureau.

Hoewel het gaat om 'tijdelijke verplaatsingen', is dat in de praktijk toch wel anders. "Als je mensen drie maanden of een half jaar kwijt bent, is dat een flink gemis. Zo rijden er in het weekend maar twee auto's rond in een regio van zes gemeenten, van Son en Breugel tot aan Valkenswaard. Het is hard bikkelen om mensen op straat te krijgen."

'Het gaat heel erg moeilijk worden'
Minder agenten betekent dat het moeilijker wordt om de veiligheid in de regio te garanderen. "De politie moet binnen een kwartier ter plekke kunnen zijn. Dat komt nu onder druk te staan. Dadelijk kunnen wij dat niet meer garanderen. Het gaat heel erg moeilijk worden", legt de burgemeester uit. "De grenzen zijn bereikt."

Ederveen snapt dat mensen beveiligd moeten worden, maar dit mag niet ten koste gaan van de regio. "Het politiebureau in Valkenswaard is nu zes dagen open. Dat moet dan worden teruggeschroefd naar drie werkdagen. Dan is er nog wel iemand in het politiebureau voor noodhulp, maar de balie gaat dan dicht."

'Eindjes aan elkaar knopen'
Nu is het zo dat wijkagenten tachtig procent van hun tijd op straat moeten doorbrengen, maar ook wordt niet meer gehaald. "Het is goed dat er extra beveiliging komt, maar dat moet niet ten koste gaan van de bestaande capaciteit. Zo zijn er 1100 extra agenten toegezegd, maar dit jaar eindigen wij met minder agenten dan wij begonnen. Er moet fors geïnvesteerd worden."

Ook Ederveen hoort geluiden dat de politie steeds moeilijker te bereiken is. "Daar proberen wij alles aan te doen. Maar als er bijvoorbeeld wordt gedemonstreerd op het Malieveld in Den Haag, moeten wij daar ook onze agenten voor vrijmaken. Wij moeten dan de eindjes aan elkaar knopen."

'Het begint te knagen'
Samen met de andere regioburgemeesters heeft Ederveen deze week een brief gestuurd naar minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en de Tweede Kamer over de aanhoudende tekorten van agenten in de regio. "Het is belangrijk dat er geld bijkomt. Het begint te knagen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.