Taakstraffen voor het lekken rond benoeming burgemeester Den Bosch

4 november 2019 om 13:19
nl
Sjef van Creij krijgt een werkstraf van 60 uur waarvan 20 voorwaardelijk opgelegd voor zijn bijdrage aan het lekken rondom de benoemingsprocedure van de burgemeester in Den Bosch. Ook zijn collega Jos van Son krijgt een onvoorwaardelijke taakstraf van veertig uur. Eerder werd een boete van 1000 euro geëist tegen de twee bestuurders, maar die is van de baan. De rechter oordeelde dat het duo niet 'weg kan komen' met een boete.
Profielfoto van Paul Post
Geschreven door
Paul Post

De twee zeggen 'zwaar teleurgesteld te zijn' in de uitspraak. Ze overwegen beiden om in hoger beroep te gaan. "Het is nu even een afweging of ik mijn principes voorrang ga geven of dat ik pragmatisch deze straf accepteer om een punt achter deze affaire te zetten", is de eerste reactie van Van Creij. "Want het sleept zich veel te lang voort, maar ik vind dat mij onrecht wordt aangedaan. Dus ik moet met mijn advocaat kijken of we vervolgstappen zetten."

Verschillende lezingen
Twee jaar geleden moest een opvolger gezocht worden voor Ton Rombouts als burgemeester van Den Bosch. Sjef van Creij uit Rosmalen zat als raadslid in de vertrouwenscommissie, die belast was met het voeren van de sollicitatiegesprekken met kandidaten. Jos van Son was wethouder. De twee waren partijgenoten en vrienden, maar dat lijkt verleden tijd. Ze komen met verschillende lezingen over wat er nu precies gebeurd is in de benoemingsprocedure.

Maar de rechter acht bewezen dat ze allebei wel degelijk hebben gelekt.

Wachten op privacy instellingen...

Van Creij ging volgens de rechter zijn boekje te buiten door aan Van Son te vertellen dat Jan Hamming de nieuwe burgemeester zou worden. Ook zou hij tegen iemand anders opmerkingen hebben gemaakt over de politieke kleur van de beoogde nieuwe burgemeester. Twee weken geleden ontkende hij dat ten stelligste tegenover de rechter,

Jos van Son heeft de informatie die hij van zijn vriend en partijgenoot kreeg, doorgebriefd aan de andere wethouders.

Extra pijnlijk
De zaak werd extra pijnlijk, toen Jan Hamming uiteindelijk bedankte voor de functie en koos om burgemeester van Zaanstad te worden. Uit een gedetailleerde reconstructie in het Brabants Dagblad bleek toen dat Jack Mikkers de tweede keus was als burgemeester van Den Bosch.

Van Creij en Van Son hoorden twee weken geleden bij de behandeling van hun zaak voor de rechtbank al ieder duizend euro boete tegen zich eisen. Dat is niet de maximale straf die staat op het lekken van vertrouwelijke informatie tijdens de procedure rondom een burgemeestersbenoeming: justitie had ook gevangenisstraffen kunnen eisen.

Eerder meldde Omroep Brabant ten onrechte dat er naast de taakstraf ook een boete van duizend euro werd opgelegd. Dat is niet juist.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.