Trudies vader was EHBO'er tijdens Heusdense Stadhuisramp (1944) 'Hij liet er nooit veel over los'

4 november 2019 om 18:30
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Stadhuisramp Heusden: een persoonlijk relaas door dochter Trudie
1/2 Stadhuisramp Heusden: een persoonlijk relaas door dochter Trudie
Heusden staat maandag met twee herdenkingen stil bij de stadhuisramp van 1944, precies 75 jaar geleden. In de nacht van 4 op 5 november bliezen de Duitsers de toren van het stadhuis op. De nog jonge vader (21) van Trudie van den Ossenblok was EHBO'er tijdens de dramatische oorlogsnacht. “Hij heeft er nooit veel over losgelaten, pas op latere leeftijd is hij gaan praten.”
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

In de kelders van het 16e-eeuwse stadhuis zochten op het moment van het bombardement tweehonderd mensen beschutting voor het oorlogsgeweld. Het hele stadhuis stortte in en 134 mannen, vrouwen en veel kinderen kwamen om het leven. Na de ramp werden de doden in Heusden begraven in twee massagraven.

Doden werden gesorteerd op geloof
“Toen mijn vader aankwam bij het stadhuis zag hij meters hoog puin, hij moest omlopen om erbij te komen”, vertelt dochter Trudie. “Toen zijn ze gaan graven. De doden moesten gesorteerd worden op katholiek en protestant. Dat vond hij heel erg, want in Heusden leefden ze niet zo.”

Herdenkingsdienst en een nachtelijke stille tocht
Om zeven uur maandagavond begon in de Grote of Catharijnekerk de herdenkingsdienst gevolgd door een stille tocht naar het monument bij het bezoekerscentrum in de Pelsestraat. De kerk zat afgeladen vol, er zijn zeker vijfhonderd mensen.

Op schermen die in de hele kerk hingen werd tijdens de herdenkingsdienst de namen geprojecteerd van alle 134 slachtoffers.

In de nacht van maandag op dinsdag (4 op 5 november), vindt er een herdenkingstocht plaats. Omstreeks 02.20 uur is het 75 jaar geleden dat de verwoesting van het stadhuis plaatsvond en 134 mensen de dood vonden. Op dat tijdstip zal de klok van de Grote of Catharijnekerk 134 seconden luiden om de slachtoffers te herdenken.

Bij de nachtelijke herdenking, loopt Trudie van den Ossenblok mee. “Ik wil beleven wat mijn vader destijds ook meemaakte.”

Wachten op privacy instellingen...