Boerenorganisaties waarschuwen leden voor nieuwe actie dierenactivisten: 'Doe je stal op slot'

EINDHOVEN - De politie heeft boerenorganisatie ZLTO gewaarschuwd dat er deze week mogelijk een stalbezettingsactie komt van dierenactivisten. Dat laat ZLTO maandagmiddag desgevraagd weten aan Omroep Brabant. "Dit baart ons grote zorgen", zegt Marc de Jong van ZLTO. De politie wil maandagmiddag niets zeggen over de waarschuwing. "Dergelijke operationele informatie delen wij niet."

ZLTO meldt dat ze vlak voor het weekend een telefoontje van de politie kregen. "Wij zijn door de politie op de hoogte gebracht dat ze aanwijzingen hebben dat er mogelijk weer een actie komt", zegt De Jong. Waar deze actie zal zijn, is niet bekend. "De actie is bij de politie gemeld, maar de locatie is geheim gehouden en niet doorgegeven aan de politie."

Rechtszaak Meat the Victims
De actie zou moeten plaatsvinden in de week dat 64 aanhangers van Meat the Victims voor de rechter staan. Zij bezetten in mei van dit jaar een stal van een boer in Boxtel en moeten zich daar woensdag voor verantwoorden voor de rechtbank in Den Bosch.

Ook Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) waarschuwt voor een actie. De POV sluit niet uit dat de rechtszaak wordt aangegrepen voor een nieuwe actie, schrijft agrarisch nieuwswebsite Nieuwe Oogst.

Verboden toegang-bordje
POV geeft ook tips voor boeren om het dierenactivisten lastig te maken. Ze raden onder meer aan om een bordje op te hangen met 'Verboden toegang, artikel 461 van het Wetboek van strafrecht'. "Met zo'n bord staat u juridisch sterker als u aangifte doet. Deze borden zijn voor gemiddeld 10 euro te koop via internet", zegt POV tegen Nieuwe Oogst.

Ook ZLTO waarschuwt de leden. "Hou alles in de omgeving van je stal extra in de gaten en doe je stal op slot."

Meer over dit onderwerp:
STALBEZETTINGEN BOEREN BOXTEL