Actievoerders krijgen week cel voor stalbezetting in Boxtel, als het aan justitie ligt

6 november 2019 om 11:41
De varkensstal werd bezet door dierenactivisten (foto: Rob Engelaar).
De varkensstal werd bezet door dierenactivisten (foto: Rob Engelaar).
De 67 aanhangers van dierenrechtenorganisatie Meat the Victims die in mei in Boxtel een varkensstal bezetten, hebben woensdag voor de rechtbank in Den Bosch een week celstraf tegen zich horen eisen. De officier van justitie vindt dat de actievoerders geen recht hadden om het boerenerf te betreden en de stal te bezetten.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Zo'n 125 dierenactivisten van Meat the Victims drongen op maandag 13 mei de varkensstal in Boxtel binnen. De officier beschreef in haar requisitoir hoe medewerkers van het varkensbedrijf een enorme groep mensen het erf op zag komen. Een deel van de groep opende de deur van de stal en ging naar binnen. Een groot deel bleef buiten.

'There is no excuse for animal abuse'
In de stal maakten de aanhangers van Meat the Victims video’s van de varkens en eisten dat ze de gewonde dieren mee mochten nemen om die te verzorgen. Ongeveer honderd andere activisten verzamelden zich buiten de boerderij en voerden daar actie. Ze riepen leuzen als 'There is no excuse for animal abuse'.

De sfeer werd snel grimmig, mede door protesterende boeren, die auto’s van de activisten omduwden.

Bijna alle verdachten wilden niet zeggen of ze in de stal waren geweest. Slechts één activiste gaf toe dat ze binnen was geweest. Maar volgens justitie is voor iedere verdachte vastgesteld dat ze in de stal zijn geweest en dat ze flinke schade hebben aangericht en de varkens onrustig hebben gemaakt.

Willekeurig gekozen
Volgens een actievoerder was de boerderij In Boxtel willekeurig voor de actie uitgekozen en wilden ze vooral laten zien 'wat er over het algemeen in de stallen gebeurt'. De politie sloot de varkensstal af uit angst dat de varkens vrijgelaten zouden worden. Uiteindelijk duurde de bezetting maar liefst tien uur.

De politie maakte een einde aan de bezetting, omdat de situatie te gevaarlijk werd. Het werd donker en de spanning tussen demonstranten en boeren liep op. Daarom werd ingegrepen en werden de activisten die in de stal waren geweest naar het politiebureau in Eindhoven gebracht..

Vertraagd
Van de 67 gedaagde actievoerders kwamen er een kleine vijftig opdagen. De rechtbank binnenkomen had aardig wat voeten in de aarde, maar eenmaal in de rechtszaal, na een uur vertraging, liep het oponthoud nog verder op. De zaak zou om tien uur beginnen, maar pas om elf uur konden de tientallen verdachten na een uitgebreide check de zittingszaal in.

De verdachten komen uit alle windstreken: Finland, Slovenië, Tsjechië, Duitsland, Engeland, Nederland en België. Het checken en eventueel wijzigen van de adressen, een vaste procedure bij rechtszaken, duurt al met al een half uur. Daarnaast staat er een Fin terecht die geen tolk ter beschikking heeft. Dit probleem moet ter plekke worden opgelost.

Duitse tolk
Alle verdachten mochten hun zegje doen. De Duitse tolk, die twaalf verdachten moest bijstaan, gaf aan het lastig te vinden om voor zo'n grote groep tegelijkertijd te vertalen.

De actievoerders waren niet erg spraakzaam. Velen maken bezwaar tegen hun aanhouding in mei van dit jaar. Volgens hen wisten ze niet dat ze gearresteerd werden toen ze na de bezetting van de varkensstal in de bus stapten. De activisten dachten dat ze naar het station zouden worden gebracht. Daarom stapten ze in de bus. De officier van justitie ontkende dat hier een fout is gemaakt.

Vertegenwoordigers van de boeren, leden van boerenorganisatie ZLTO en POV (Producenten Organisatie Varkenshouderij), keken toe op de tribune. Verderop in een andere zaal keken aanhangers van dierenrechtenorganisatie Meat the Victims mee .

Wachten op privacy instellingen...