Video

ZuidWest TV in Bergen op Zoom viert vijftig jaar unieke lokale televisie: 'Het zit in ons DNA'

7 november 2019 om 19:30
nl
Mensen elke dag thuis het gevoel geven dat ze erbij horen. Dat is de drijfveer van directeur Maarten van den Boom (37) van streekomroep ZuidWest in Bergen op Zoom. Donderdag viert de omroep met haar medewerkers en tientallen vrijwilligers dat ze een halve eeuw lokale televisie maken. En daarmee zijn ze uniek in Nederland.
Geschreven door

Het was op initiatief van Ko Melkert dat op 17 februari 1969 vanaf het dak van het toenmalige verpleeghuis ABG de allereerste tv-uitzending werd gemaakt.

"De carnavalsoptocht trok altijd langs het verpleeghuis. De bewoners die in bed lagen konden het alleen maar horen en niet zien. Daarom huurde hij een camera van Philips en zorgde dat de tachtig mensen de stoet toch konden bekijken op televisie", vertelt Maarten.

Groot succes
De testuitzending was een groot succes. In het najaar richtte Melkert samen met Jack van den Boom en Hans Sterk ABG-TV op, de voorloper van ZuidWest TV. "Er werden kabels aangelegd naar andere zorginstellingen in Bergen op Zoom, zodat zieken en senioren in verzorgingshuizen en het ziekenhuis ons konden zien."

Met ABG-TV maakte Nederland kennis met de allereerste lokale televisie. "Geen enkele lokale omroep doet het al zo lang als wij. Alle omroep begonnen met radio. Wij niet", zegt de directeur trots.

Nieuwsuitzendingen
Inmiddels heeft de streekomroep een enorme kwaliteitsslag gemaakt. Zo worden de inwoners van Roosendaal, Bergen op Zoom en Woensdrecht dagelijks op de hoogte gehouden van evenementen en nieuws via radio, televisie en de website. Als het aan Van den Boom ligt wordt dat op korte termijn alleen maar meer.

Donderdagavond werd vanuit de fonkelnieuwe studio in het gebouw Eventum een jubileumuitzending gemaakt. Vrijwilligers van het eerste uur keken in de talkshow terug op de pionierstijd en er werd vooruitgeblikt op de toekomst.

DNA
Een belangrijk persoon in de geschiedenis van ZuidWest TV ontbrak donderdag op het omroepfeestje. Het was Jack, grondlegger van de omroep en vader van Maarten. Vijf jaar geleden is hij overleden.

Of hij trots zou zijn op wat zijn zoon samen met al die enthousiaste vrijwilligers heeft neergezet? "Dat denk ik zeker. De omroep zat in zijn DNA, het zit in mijn DNA", zegt Van den Boom.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.