Brabant wil het woord 'Holland' nooit meer horen, vanaf nu alleen nog maar 'Nederland'

8 november 2019 om 17:00
nl
Terwijl heel wielerminnend Brabant uitkijkt naar de doorkomst van La Vuelta door onze provincie, hebben hun volksvertegenwoordigers in Provinciale Staten vrijdag daar in de hoogste versnelling een stevige discussie over gevoerd. Die discussie was niet zo verwonderlijk, want er gaat 950.000 euro gemeenschapsgeld naar het deel van de Ronde van Spanje dat door Brabant gaat. Toch ging het vooral over de naam La Vuelta Hollanda die de organisatie van het feestje in Brabant gebruikt.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Namens GroenLinks, FvD, PVV, Lokaal Brabant, 50Plus en PvdD verdedigde Michiel Philippart een motie waarin er voor werd gepleit na de Vuelta nooit meer die vermaledijde naam Holland te gebruiken. Nederland moet het zijn.

“Wij maken als Brabant deel uit van Nederland, niet van Holland. Een groot deel van onze Brabantse historie delen wij met de vijf landsdelen bij onze zuiderburen, waar wielrennen eveneens diepgeworteld is in de cultuur”, aldus Philippart.

Nooit meer Holland
Daarom probeerden de zes fracties via een motie af te dwingen dat Brabant na de Vuelta nooit meer de naam Holland gebruikt. Dit keer mag het nog wel, omdat het promotiemateriaal al is gedrukt en Philippart Brabant niet verder op kosten wilde jagen.

Maar als de Tour de France of de Giro d’Italia ooit nog eens naar Brabant komt, dan moet het echt Nederland zijn. Ook op andere terreinen wil Philippart nooit meer Holland horen. “Ik erger me kapot als ik hoor dat een handelsmissie met Brabantse bedrijven Holland goes to China heet”, aldus de jonge GroenLinkser.

Sportgedeputeerde Marianne van der Sloot vond het allemaal niet zo’n goed idee. “Het Land van Heusden en Altena behoorde ooit tot Holland. Alleen daarom al zouden we de naam Holanda moeten handhaven”, zei ze.

Flauwekul
De stemming over de naam had dus overduidelijk veel voeten in aarde. De PVV wilde hoofdelijke stemming. Toen bleek dat behalve de zes indieners ook de fractie van SP en VVD en enkele PvdA-leden voor waren, kon Philippart op het erepodium vanwege zijn eerste politieke succes.

Stijn Smeulders van de PvdA stemde tegen met een stemverklaring: “Ik begrijp niet dat wij zoveel tijd besteden aan deze flauwekul.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.