Jumbo en HEMA gaan samenwerken: 'Een goede zet'

8 november 2019 om 17:05
Archieffoto.
Archieffoto.
Jumbo Supermarkten uit Veghel en winkelketen HEMA bundelen hun krachten. De twee zijn met elkaar tot een principeovereenkomst gekomen voor een commerciële samenwerking in Nederland en België. Hoe de samenwerking er precies uit komt te zien is nog onduidelijk.
Profielfoto van Youssef Zerrouk
Geschreven door
Youssef Zerrouk

Volgens diverse media zouden er plannen zijn om tientallen HEMA-winkels op toplocaties om te toveren tot Jumbo's. Met de verkoop zou zo'n 100 miljoen euro gemoeid zijn, aldus bronnen in het Financieele Dagblad. Op die manier zou HEMA, dat kampt met een fikse schuldenlast, financieel weer wat lucht krijgen.

HEMA-artikelen in Jumbo verkopen
De bedrijven zelf zeggen in een korte persverklaring alleen dat ze onder andere denken aan het versterken van elkaars winkelnetwerk. Ook willen de bedrijven HEMA-artikelen via de supermarkten van Jumbo verkopen. "Meer kunnen we er niet over zeggen", aldus woordvoerders van beide ketens.

Retaildeskundige Erik Hemmes vindt het 'een goede zet' van de twee bedrijven. "Ik moest wel glimlachen toen ik het las", zegt hij tegen Omroep Brabant. "Ik had er zelf niet direct aan gedacht, dus ik stond er wel van te kijken."

Volgens Hemmes kunnen de twee bedrijven elkaar zeker versterken. "Het zou me niet verbazen als er straks allerlei non-food-artikelen in de schappen van de Jumbo liggen. Ik verwacht dat het eerst vooral kookspullen zijn als aanvulling op de etenswaren. Maar op termijn sluit ik de HEMA-rookworst ook niet uit. Als de HEMA die op andere plekken kan verkopen, is dat natuurlijk een prima idee richting de consument."

Co-sponsorschap van schaats- en wielerploeg
Op dit moment worden de plannen verder uitgewerkt. Ook een mogelijk co-sponsorschap door HEMA van de schaats- en wielerploeg Team Jumbo Visma is onderwerp van de lopende gesprekken. Beide bedrijven streven ernaar om vóór het einde van het jaar met nadere details te komen.

De samenwerking komt volgens de partijen voort uit de gedachte dat het aanbod van beide bedrijven elkaar goed aanvult. De krachtenbundeling is opmerkelijk omdat HEMA eerder nog pilotwinkels aankondigde samen met Albert Heijn, de grote rivaal van Jumbo.

Wachten op privacy instellingen...