Actievoerders Meat the Victims leggen zich niet neer bij straf voor stalbezetting Boxtel

12 november 2019 om 11:30
De varkensstal werd bezet door dierenactivisten (foto: Rob Engelaar).
De varkensstal werd bezet door dierenactivisten (foto: Rob Engelaar).
De juridische strijd na de Boxtelse stalbezetting in mei van dit jaar, is nog niet gestreden. Advocate Ineke van den Brûle gaat namens een aantal activisten van Meat the Victims beroep aantekenen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het Openbaar Ministerie was aanvankelijk niet van plan naar het gerechtshof in Den Bosch te stappen. Nu er door de tegenpartij protest is aangetekend, gaat justitie eveneens in beroep. De kans is groot dat ook mr Jan Vlug, die zeventien veroordeelde actievoerders verdedigt, de straf gaat aanvechten.

Boete en voorwaardelijke cel
In totaal 67 aanhangers van dierenrechtenorganisatie Meat the Victims kregen vorige week woensdag van de politierechter in Den Bosch een boete van 300 euro. Ook werd hen een voorwaardelijke celstraf van twee weken opgelegd. Justitie had een week cel geëist.

De rechter vindt dat de actievoerders geen recht hadden om het boerenerf te betreden en de stal te bezetten. Omdat het om een geplande actie was, hield de rechter alle 67 demonstranten verantwoordelijk voor de bezetting en kregen ze allemaal dezelfde straf.

Compleet verrast
Bij de actie, op 13 mei, waren naar schatting 125 activisten uit binnen- en buitenland betrokken. Medewerkers van het varkensbedrijf in Boxtel werden compleet verrast toen een enorme groep mensen het erf opkwam. Een deel van de groep opende de deur van de stal en ging naar binnen. Een groot deel bleef buiten.

In de stal maakten de aanhangers van Meat the Victims video’s van de varkens en eisten ze dat ze gewonde dieren mee mochten nemen om die te verzorgen. De sfeer werd snel grimmig, mede door protesterende boeren, die auto’s van de activisten omduwden.

'Varkens onrustig gemaakt'
Bijna alle verdachten wilden tijdens de behandeling niet zeggen of ze in de stal waren geweest. Slechts één activiste gaf toe dat ze binnen was geweest. Volgens justitie is voor iedere verdachte vastgesteld dat ze in de stal zijn geweest en dat ze flinke schade hebben aangericht en de varkens onrustig hebben gemaakt. De bezetting duurde maar liefst tien uur.

Van de 67 gedaagde actievoerders kwamen er een kleine vijftig opdagen voor de zitting van vorige week woensdag. De zaak kon met een vertraging van een uur van start gaan. Vertegenwoordigers van de boeren, leden van boerenorganisatie ZLTO en POV (Producenten Organisatie Varkenshouderij), keken toe op de tribune. Verderop in een andere zaal keken aanhangers van dierenrechtenorganisatie Meat the Victims mee.

Na afloop liep de spanning op bij een varkenshouderij in Beers, waar een nieuwe bezetting dreigde. Die bleef echter uit.

Wachten op privacy instellingen...