Video

Mees van Lierop (24) is Nederlands kampioen freestyle skiën, maar droomt groter

12 november 2019 om 21:00
nl
Hij maakt salto's alsof het niets is en traint minimaal vijf dagen per week: Mees van Lierop is Nederlands kampioen freestyle skiën, al zegt dat de 24-jarige Mees niet zo heel veel. "In Nederland hebben we natuurlijk geen bergen en aangezien de sport redelijk nieuw is, is er niet veel concurrentie. Ik wil dolgraag naar de Olympische Spelen om daar indruk te maken."
Profielfoto van Job Willemse
Geschreven door
Job Willemse

Bekijk hieronder de video waarin Mees van Lierop uitlegt wat freestyle skiën is en wat zijn doelen zijn en lees verder.

Extreme sport
Zijn vader is de eigenaar van een snowcenter in Bergeijk en dus werd de wintersport er bij Mees met de paplepel ingegoten. Het is daarom ook niet zo verwonderlijk dat de 24-jarige inwoner van Bergeijk bijna meer tijd op de latten actief is dan zonder.

Hij beoefent een zogeheten 'extreme sport': een sport waar relatief meer gevaar aan is verbonden dan 'gewone' sporten. Toch voelt Mees weinig angsten tijdens het freestyle skiën. "Natuurlijk val ik wel eens, maar na al die jaren weet je ook wel hoe je moet vallen. En de wat gevaarlijke stunts oefen ik ook vaak op een springkussen. Als je dan valt, voel je er veel minder van."

Jurysport
Als freestyle skiër moet je verschillende tricks doen om punten te behalen, waarbij bijvoorbeeld een salto al als te makkelijk wordt gezien. "Daar krijg je geen enkel punt voor", zegt Mees daarover. "Waar je wel punten voor krijgt is door tijdens een sprong in de lucht je ski aan te raken, bijvoorbeeld." Het is de bedoeling dat je op een bepaald parcours zo veel mogelijk punten scoort.

Lees verder onder de Instagrampost.

Wachten op privacy instellingen...

Olympische Spelen
Vanaf 2022 behoort het freestyle skiën ook tot de Olympische Spelen. Mees heeft nog altijd als grote droom om daar bij te zijn, al zijn de eisen van NOC*NSF streng. Mees rijdt per jaar verschillende World Cups, en eind november rijdt hij een kwalificatie toernooi. "En je moet bij die wedstrijden gemiddeld bij de beste tien à twaalf eindigen, dus daar moet gepresteerd worden."

En ook Mees' leeftijd brengt de nodige tijdsdruk met zich mee. "Dat zorgt wel voor wat twijfels", zegt Mees. "Ik ben 27 wanneer de Spelen beginnen in 2022 en in mijn sport is het zwaar voor je lichaam, om tot een wat hogere leeftijd vol te houden. De sport is nieuw, dus er komen steeds jongere gasten bij die de lat steeds hoger leggen. Maar ik schat mijn kansen op fifty-fifty om de Spelen te halen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.