Vader die zijn zes maanden oude zoontje zou hebben doodgeschud, komt voorlopig niet vrij

13 november 2019 om 12:41
De baby stierf een niet-natuurlijke dood (foto: archief).
De baby stierf een niet-natuurlijke dood (foto: archief).
Een man van 37 uit Rosmalen die sinds augustus vastzit omdat hij zijn half jaar oude baby zou hebben doodgeschud, komt voorlopig niet vrij. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch woensdag bepaald tijdens de eerste behandeling van de zaak.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De verdachte wordt beschuldigd van doodslag en van poging tot doodslag. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de man in mei en juni dit jaar meermalen zijn zoontje 'zeer gewelddadig' door elkaar geschud. Ook zou hij de baby tegen het hoofd hebben geslagen en ander geweld hebben gebruikt. Uiteindelijk is het jongetje 15 juni aan zijn verwondingen overleden.

Shaken baby syndrome
De zware mishandelingen deden zich voor in het huis in Rosmalen waar de man woonde met zijn vrouw en hun kind. Het kindje liep hersenletsel en verwondingen aan zijn ogen op. Deze verschijnselen wijzen volgens het OM op het zogeheten shaken baby syndrome. De officier van justitie wilde niet de suggestie wekken dat de man het oogmerk heeft gehad zijn kind te willen doden. De manier waarop hij hem zo heeft toegetakeld, valt echter niet uit te leggen, aldus de officier.

Op het eind van de eerste zitting wees de rechter het verzoek van de verdediging af om de verdachte vrij te laten. Volgens de rechter is de dood van het kind daarvoor te schokkend voor de samenleving.

Echtgenote niet eens met OM
De vrouw van de verdachte, die bij de zitting aanwezig was, schudde geregeld vol ongeloof haar hoofd toen werd verteld hoe haar man hun kind zou hebben mishandeld. Ze was het niet eens met de lezing van het OM en had moeite haar tranen te bedwingen.

Volgens Sanders Arts, de advocaat van de verdachte, dreigt zij uit hun huis te worden gezet, omdat ze door de detentie van haar man geld tekort komt. Hij wees verder op de geestelijke gesteldheid van zijn cliënt, maar ook op het feit dat hij steeds heeft meegewerkt aan onderzoeken.

Kritiek op rapport
Arts zette bovendien vraagtekens bij de voorlopige rapporten die door een kinderarts, namens het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag, waren opgesteld. Hierin zijn de verwondingen van de baby beschreven.

Zijn cliënt zei aan het eind van de zitting dat hij zich grote zorgen maakt over zijn vrouw. Na afloop kreeg ze van hem een knipoog en een vluchtig kusje. Dat deed hij toen hij naar zijn cel werd geleid. Hier zal hij zeker tot de volgende zitting, eind januari volgend jaar, moeten blijven zitten.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...