'Godfather' Martien R. nu wel lang de cel in? Wij vroegen het misdaadverslaggever Mick van Wely

OSS - Het zal nog een hele klus worden voor justitie om Martien R. uit Oss veroordeeld te krijgen. “De verdenkingen zijn stevig, maar wat ervan overblijft?” Mick van Wely, al jaren misdaadverslaggever van De Telegraaf, is onder de indruk van het machtsvertoon bij de inval van woensdag op het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss.

De goed ingevoerde journalist meent echter ook dat 'Godfather' Martien R. zich niet makkelijk laat vangen. De crimineel weet vaak de dans te ontspringen, als een kat met negen levens, zei hij in het radioprogramma Wakker! op Omroep Brabant.

“We weten dat die kampers slim zijn, dat ze niet over de telefoon praten. Het is niet voor niets dat ik heb geschreven dat de advocaat van Martien, Jan-Hein Kuijpers, hem dertig jaar gevangenisstraf heeft bespaard”, zo vertelt Van Wely.

Bij de actie werden drie mensen aangehouden:

  • Martien R.
  • zijn 26-jarige zoon Anton,
  • de 55-jarige Toon, de broer van Martien.

De politie verwacht mogelijk nog meer aanhoudingen. Aan de inval op woensdagmiddag deden 400 agenten, militairen en mensen van justitie mee. Donderdagmorgen was het kamp nog hermetisch afgesloten.

R. vaak vrijgesproken
Martien R. zou in de afgelopen jaren bij diverse grote zaken betrokken zijn geweest, maar hij werd in de meeste gevallen vrijgesproken. Of hij kwam er met een lichte straf vanaf. Of zaken werden niet verder vervolgd omdat de kans op een veroordeling te klein was.

Zo zou hij onder meer een rol hebben gespeeld bij de ‘snelwegmoord’, waarbij Hans van Geennen op de snelweg A73 werd doodgeschoten. Ook zou hij opdracht hebben gegeven om diens weduwe om te brengen. Onlangs hield hij aan een afpersingszaak ‘slechts’ een veroordeling voor wapenbezit over.

Of justitie nu wel voldoende bewijzen heeft om R. eindelijk voor lange tijd achter slot en grendels te krijgen? Van Wely durft er zijn handen niet voor in het vuur te steken, al is hij wel onder de indruk van de inzet van woensdag. “Dit zie je niet vaak. Hoogstens één of tweemaal per jaar. Zoals eerder in Limburg, bij invallen die waren gericht tegen de motorbende de Bandido’s. Verder valt op dat nu één familie op de korrel is genomen.”

'Wie is de baas?'
“Het was echt imponerend. Natuurlijk, om de veiligheid voor de omgeving te waarborgen, maar ook om te laten zien wie de baas is. Opvallend vond ik ook dat er een hekwerk van een kilometer lang om het kamp is geplaatst. Mensen van defensie waren vooral nodig om te onderzoeken of er iets in de grond was verstopt, want daar staan bewoners van woonwagenkampen ook om bekend.”

De militairen zochten niet vergeefs: tijdens de inval zijn automatische vuurwapens, drugs, geld en mogelijke explosieven gevonden.

LEES OOK:

Automatische vuurwapens, drugs en geld gevonden bij inval op woonwagenkamp Oss

Wie is Martien R. die politie en justitie zo graag achter de tralies willen krijgen?