Gloednieuwe muurschildering over Vincent van Gogh moet weer worden weggehaald

14 november 2019 om 15:49
nl
De kunstenaars van Kings of Colors waren zich donderdagmiddag van geen kwaad bewust. Ze legden de laatste hand aan een muurschildering in de Korte Putstraat in Den Bosch toen ze te horen kregen dat ze meteen moesten stoppen. Het duo maakte het kunstwerk in opdracht van de ondernemersvereniging, maar toen niet iedereen fan bleek te zijn is besloten de stekker eruit te trekken.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

“Waarom we moesten stoppen, weet ik niet. Of de muurschildering nu niet naar wens is of dat er iets anders speelt. Dat blijft voor ons raden”, zegt Jan-Henk van Ieperen, oprichter van Kings of Colors.

Het was de bedoeling dat er een kunstwerk kwam dat met Vincent van Gogh te maken heeft. De muurschildering bestond uit drie delen. De graffitikunstenaars zijn er woensdag mee begonnen, het zou donderdagavond af zijn. “Volledig te goeder trouw zijn we begonnen. Wij gingen ervan uit dat alles was kortgesloten, maar er is iets in de communicatie niet goed gegaan.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Miscommunicatie
Een belletje naar Stichting Korte Putstraat levert iets meer duidelijkheid op. Suzanne Hoevenaars zegt dat de gemeente Den Bosch bij voorbaat geen voorstander van het plan was en er uiteindelijk ook negatieve reacties vanuit de omgeving op het kunstwerk kwamen. "De één vindt het mooi, de ander vreselijk. Daarom is in gezamenlijk overleg besloten dat het beter was om te stoppen."

De stichting nam vanaf het begin af aan een risico, omdat de welstandscommissie van de gemeente de muurschildering niet zag zitten. Hoevenaars geeft aan dat ze zich aan het principe van 'vrij werk' hielden. "Als het geen reclame-uiting is, kun je zoiets gewoon plaatsen. Maar je hebt dan ook de kans dat het wordt weggehaald."

Dat het kunstwerk niet eens afgemaakt zou worden, had ze van tevoren niet bedacht. "De reacties waren heftiger dan wie dan ook had verwacht. Het was daarom beter om te stoppen." Het kunstwerk wordt overgeschilderd. Dit zal maandag gebeuren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.