Video

'K-neger, k-zwarte': Excelsior-speler verdrietig na racistisch gejoel tijdens duel met Den Bosch

17 november 2019 om 15:38
nl
De voetbalwedstrijd FC Den Bosch – Excelsior is zondagmiddag enige tijd gestaakt geweest nadat de donkere Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira onheus bejegend werd vanaf de tribunes door een deel van de Bossche aanhang. Moreira was zichtbaar zeer emotioneel.
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

"Wat zielig mannetje? Ben je ziek in je hoofd of zo?", roept de woedende 24-jarige buitenspeler na afloop in de catacomben richting Den Bosch-trainer Erik van der Ven. "Hij zegt dat ik een zielig mannetje ben. Denk je dat we dit anno 2019 moeten accepteren?", briest Mendes Moreira richting de camera van Fox Sports.

"Ik ben boos en teleurgesteld. Kijk: als je 'kut-Excelsior' tegen me zegt of wat dat ook, accepteer ik het allemaal. Maar het wordt persoonlijk. Het begint bij de eerste minuut al. Wordt er geroepen 'k-neger, k-zwarte, k-katoenplukker, zwarte piet'. Je krijgt te horen dat ze in de stad hebben gedemonstreerd omdat ze pro-zwarte piet zijn. Allemaal leuk en aardig, dat mag ook, maar dan is het wel heel toevallig dat dit dan tegen mij wordt gezegd."

De tekst gaat verder na het interview met Mendes Moreira.

Stilgelegd
Het duel werd uiteindelijk na een klein half uur stilgelegd. "Ik krijg van Excelsior het bericht dat nummer 18 emotioneel is omdat er dingen naar hem geroepen worden. Ik ben met hem in gesprek gegaan, maar hij was voor mij niet bereikbaar", zo verklaart arbiter Laurens Gerrets de gang van zaken. "Op dat moment ben ik bang dat hij te emotioneel is om te voetballen. Er kunnen vervelende dingen gebeuren en dan wil ik hem in bescherming nemen.”

“Ik heb nog één à twee minuten door laten spelen, maar het stopte niet. Toen heb ik de wedstrijd even stilgelegd om met de aanvoerders te overleggen. Complimenten aan Den Bosch: dit hebben ze opgepakt. Zeker de aanvoerder, die is met de mensen in gesprek gegaan. Ik heb de keuze bij Excelsior gelegd. Zij waren blij met het medeleven van Den Bosch en wilden verder voetballen”, zei Gerrets tegen Fox Sports.

De tekst gaat verder onder de video.

Wachten op privacy instellingen...

'Misverstand'
FC Den Bosch meldde zondagavond dat 'de uitspraken van Excelsior-speler Moreira aanleiding zijn om nader onderzoek te plegen om te achterhalen wat er exact is geroepen vanaf de tribune'. Woordvoerder Ester Bal meldde 's middags dat het om een misverstand ging. Ze geeft aan dat supporters van FC Den Bosch liedjes zongen over zwarte piet. Ook maakten ze volgens haar ‘kraaiengeluiden’.

“Dat doen ze al jaren, tijdens elke wedstrijd. Volgens de woordvoerder waren ook de liedjes over zwarte piet niet gericht tegen de donkere speler. “Hij trok zich het wel persoonlijk aan en werd emotioneel.” De scheidsrechter vroeg vervolgens of hij verder kon, maar hij gaf aan van niet.

De tekst gaat verder onder de video.

Wachten op privacy instellingen...

Vervolgens trokken teamleiders, aanvoerders en trainers zich samen met de scheidsrechter terug. De woordvoerder: “Daar zijn ze tot de conclusie dat het een misverstand was. Anders was er niet verder gespeeld.”

Wachten op privacy instellingen...

 Wraak
Moreira haalde in de tweede helft zijn ultieme gram door de 1-2 op zijn naam te brengen. Hij vierde zijn treffer pal voor de Bossche 'fans' die hem hadden getart.

Wachten op privacy instellingen...

Het is overigens niet de eerste keer dat een donkere speler het doelwit is van een deel van de Den Bosch-aanhang. Dat gebeurde in 2013 ook al met toenmalig AZ-speler Jozy Altidore.

Reactie FC Den Bosch
"Op een dag als vandaag ligt alles wat ook maar de schijn heeft van racisme of discriminatie extra gevoelig. Laat één ding duidelijk zijn; FC Den Bosch distantieert zich van alles wat hiermee te maken heeft en treedt krachtig op tegen stadionbezoekers die zich hier schuldig aan maken. De zogenaamde ‘kraaiengeluiden’ dateren uit de tijd dat Hans Kraay jr. voor de club speelde. Willekeurig de tegenstander, iedere buitenspeler van de tegenstander die aan de kant van De Vliert-tribune aan de bal is, wordt met regelmaat ‘getrakteerd’ op zo’n kraaienconcert", schrijft FC Den Bosch in een reactie op de eigen clubwebsite.

"Het spijt ons zeer dat Excelsior-speler Moreira zich persoonlijk onheus bejegend voelde. FC Den Bosch begrijpt ook dat de scheidsrechter het nodig achtte om de speler in bescherming te nemen. Aanvoerder Danny Verbeek, teamgenoten en staf hebben het gevoel weg kunnen nemen dat de geluiden richting de speler discriminerend bedoeld waren. Hierdoor kon de wedstrijd worden vervolgd. Desalniettemin, heeft het voorval gezorgd voor een onnodig beladen sfeer. Hoewel een voetbalstadion, waar deze dan ook staat, altijd een afspiegeling is van een samenleving, betreuren wij het dat een maatschappelijke discussie, die inmiddels een nadrukkelijk politiek tintje heeft, wordt gelinkt aan FC Den Bosch."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.