Video

Lak aan roetveegpieten: 'Zonder zwarte piet zoek je maar een andere dichter'

17 november 2019 om 19:50
nl
De pieten in zijn gedichten van Marcel Vaandrager uit Werkendam zijn zwart en blijven dat. “Hij was ooit een Moriaantje, net zo zwart als roet. Wil nu verder met het leven, maar weet niet hoe dat moet”, draagt hij voor uit gedicht dat hij heeft geschreven.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Kan de term zwarte piet nog wel in een sinterklaasgedicht? Marcel Vaandrager, hofleverancier van sinterklaasgedichten, heeft zo’n vraag om zwarte piet te mijden of zelfs te schrappen in een gedicht (nog) niet gehad. “Als men vroeg of laat die vraag wel stelt dan zeg ik: zonder zwarte piet moet je op zoek naar een andere dichter.”

In alle ophef rond zwarte piet lijkt het slechts een kwestie van tijd dat de term ‘zwarte piet’ ook in gedichten ten onder gaat aan witte en roetveegpieten. Marcel Vaandrager is als schrijver en hofdichter van Sinterklaas duidelijk: hij doet niet mee aan de discussie rond zwarte piet.

“Natuurlijk kan zwarte piet, we hebben het over een kinderfeest. Niet de kinderen maken zich zorgen om zwarte piet. Het zijn de volwassenen die zich er boos om maken. Hallo, het is een kinderfeest. Makkers staakt uw wild geraas”, is de boodschap van de schrijver.

Chinezen zijn geel, de roodhuiden rood en pieten zijn zwart.... bij mij op de boot.

Knecht
Ook een tegenwoordig ‘beladen’ term als knecht blijft de dichter gewoon gebruiken in zijn dichterlijke epistels. “Daar is helemaal niets mis mee. Als je knecht was, betekende het dat je in dienst was van een baas, van een werkgever. Je had een inkomen en daardoor onderdak en eten. Ik schrijf op bestelling en ga mee in de tijdgeest en actualiteiten, maar in mijn gedichten blijft piet zwart.”

Vaandrager schreef een sinterklaasgedicht over, maar vooral voor Brabant. In dat gedicht gaat het over stikstof, de boeren, de snelheidsverlaging op de snelwegen en natuurlijk over de kleur van zwarte piet. Het gedicht leest Marcel voor in de video hieronder.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.