Efteling langer open vanaf februari, maar Kaatsheuvel weet nog niet of het daar blij mee is

KAATSHEUVEL - In 2020 blijft de Efteling 's zomers op meer dagen open tot negen of tien uur 's avonds. Tegelijkertijd verdwijnt het drukbezochte avondevenement Negen Pleinen Festijn dat op vrijdag- en zaterdagavonden werd gehouden. Het park denkt dat het de overlast voor inwoners van Kaatsheuvel op deze manier vermindert, maar in het dorp zelf lopen de meningen sterk uiteen.

De afgelopen jaren was de Efteling op vrijdagen en zaterdagen in juli en augustus steeds open tot elf uur 's avonds, met extra entertainment op negen verschillende pleinen. De rest van de week sloot het park om acht uur. Dat wordt nu dus negen of tien uur.

De verruiming van openingstijden zorgt ervoor dat de Efteling de bezoekers tijdens de drukke zomeravonden dagelijks hetzelfde programma kan aanbieden. Er ontstaat zo meer spreiding over de hele week. "En door de ruimere tijden ervaren gasten meer rust en kunnen zij meer uit hun dagje Efteling halen", vertelt voorlichter Femke van Es.

Verandering is weerstand
In Kaatsheuvel moeten ze nog aan het idee wennen. Een rondje aanbellen bij bewoners van de Prinses Irenestraat, die haast aan het park grenst, maakt duidelijk dat niet iedereen enthousiast is. Een bewoonster vertelt waarom zij weinig vertrouwen heeft in de nieuwe ontwikkelingen:

Ook een andere bewoner uit dezelfde straat is duidelijk. "Ik weet niet of we meer last gaan krijgen. Wat ik wel vind, is dat de Efteling zo overheersend is in het dorp, dat alles daarom draait. Natuurlijk is het ook goed voor de werkgelegenheid. Maar wij zijn geen Disneyland Parijs."

Blije buren
Andere inwoners zien het probleem niet. "Heel Kaatsheuvel leeft ervan. Je hoort het park wel, maar dat betekent voor mij niet dat het direct overlast is. En wij wonen er écht vlak naast. Al meer dan 34 jaar. Ik vind het wel gezellig zelfs."

In het centrum van Kaatsheuvel, op wat meer afstand van het park, zijn de mensen ook wat milder:

Een andere vrouw laat weten dat ze juist heel blij is met de ruimere openingstijden. Ze heeft namelijk een abonnement op het pretpark. "Dan kunnen we 's avonds spontaan besluiten om nog even te gaan."

Meer over dit onderwerp:
DE EFTELING KAATSHEUVEL OPENINGSTIJDEN