Video

Brrr... wat is het koud: strooiwagens voor het eerst dit seizoen massaal de weg op

20 november 2019 om 06:09
nl
Voor het eerst dit seizoen zijn dinsdagavond laat strooiwagens op grote schaal de weg op gegaan. Rijkswaterstaat begon met strooien in Limburg. Snel daarna volgde onze provincie. Ook in verschillende gemeenten werd in de nacht van dinsdag op woensdag en ook woensdagochtend vroeg voor het eerst preventief gestrooid.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Het strooien om gladde wegen te voorkomen, was volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat nog niet in alle provincies nodig. Rijkswaterstaat stuurt strooiwagens de weg op wanneer temperaturen worden verwacht van rond nul graden of daaronder.

Het was voor Mervyn van Mourik van Saver in Roosendaal wel weer 'een momentje' toen hij met de strooiwagen de weg op mocht, zo vertelt hij woensdagochtend in het radioprogramma Wakker! op Omroep Brabant. Op dat moment is hij bezig in Nispen. "Het is onder nul gegaan en pas geleden heeft het geregend dus dan ga je gladheid bestrijden", legt hij uit.

Luister hier naar Mervyn vanaf de strooiwagen in Nispen.

Pas toch op voor gladheid
Er is dus behoorlijk massaal gestrooid, maar pas op, zo waarschuwt weerbureau MeteoGroup. Tot woensdagochtend een uur of tien kan het plaatselijk toch glad zijn. Dit door bevriezing van natte weggedeelten. Tot in elk geval tien uur geldt daarom code geel als waarschuwing voor mogelijke gladheid.

Woensdagochtend vroeg vriest het nog licht. Vervolgens stijgt de temperatuur tot maximaal vijf of zes graden. In de loop van de avond koelt het dan weer snel af en vervolgens gaat het opnieuw licht vriezen. Plaatselijk is er dan dus weer kans op gladheid. Dit door rijp of bevriezing.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.