Geen zin om je autoruit fatsoenlijk te krabben? Dat kan je 380 euro kosten!

20 november 2019 om 20:13
nl
In West-Brabant was het in de nacht van dinsdag op woensdag het koudst in Nederland. In Woensdrecht werd -4,7 graden gemeten. Ook aankomende nacht bestaat er kans op Brabantse vorst. Maar let op: in de ochtend even snel je pinpas over jouw bevroren ruiten en spiegels halen, kan je in totaal 380 euro kosten.
Profielfoto van Susan Docters
Geschreven door
Susan Docters

Aankomende nacht gaat het wederom vriezen op verschillende plekken in Brabant. "In het Noord-Oosten van de provincie komen er vanavond mistbanken binnendrijven. Deze mistbanken zullen zich in de loop van de nacht uitbreiden over de gehele provincie", legt Jeroen Elferink van Weer.nl uit.

Het zit er dus dik in dat er morgen gekrabd moet worden. "Het wordt niet meer zo koud als afgelopen nacht. Maar een auto koelt sneller af dan de omgeving. De mistbanken hebben ook een werking als een deken waardoor de temperatuur stagneert. In het westen kan het het koudst worden."

Zijruiten ook ijsvrij
Let dus op als je donderdagochtend de weg op gaat. Zet je wekker een kwartiertje eerder en wees niet te laks met krabben. Automobilisten die hun auto niet ijsvrij maken, worden flink bekeurd. De boete voor een bevroren voorruit is verhoogd tot 240 euro.

Ijsvrij betekent dus vooral niet een klein stukje krabben zodat je nét kunt zien wat er voor je gebeurt. Het gaat om de voorruit én de twee voorste zijruiten. Deze moeten volledig ijsvrij zijn. Vandaag werd in Zundert al een boete uitgedeeld voor bevroren zijruiten van een auto.

"Vanavond kan het nog afkoelen tot -2 graden", zegt Elferink. "Je kan het risico op bevriezing verminderen door je auto in de buurt van een huis of een boom te zetten. Dan koelt hij minder snel af. Een zwarte auto koelt ook harder af dan een witte auto."

Bevroren zijspiegels
Daarnaast beboet de politie ook automobilisten waarvan de zijspiegels niet ijsvrij zijn. Deze boete bedraagt 140 euro. In totaal kan een langslaper voor dus 380 euro op de bon worden geslingerd na een nachtje vorst. De boetes gelden ook voor condens op ramen en beslagen zijspiegels.

Het gaat niet om de boete, maar om de verkeersveiligheid. "Je wilt niet dat net een fietser in dat hoekje zit dat je niet ziet", zegt Dennis Janus van de Landelijke Eenheid tegen RTL Nieuws. "Het verkeer is geen speelplaats. Om nooit in de discussie te komen, en niet te spelen met levens, moet je er gewoon voor zorgen dat je ruit schoon is."

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.