Video

'Moet de schoolpauze langer?', kinderen leren debatteren want zij mogen ook meepraten

20 november 2019 om 21:24
nl
Op de Dag van de Rechten van het Kind leerden kinderen in popcentrum 013 in Tilburg hoe ze moeten debatteren. Na eerst flink te oefenen, mochten ze zelf met hun leeftijdgenootjes in debat gaan. "Moeten kinderen langer pauze krijgen op school?", was een van de onderwerpen. Best lastig, want er is natuurlijk van alles voor en tegen te zeggen.
Profielfoto van Linda Koppejan
Geschreven door
Linda Koppejan

Overal ter wereld vinden we dat volwassenen goed voor kinderen moeten zorgen. Dat is opgeschreven in een soort afsprakenlijst: het Kinderrechtenverdrag. Elk jaar wordt op 20 november wereldwijd de Dag van de Rechten van het Kind gevierd. In Tilburg werd een debattraining en debatmarathon gehouden. Ruim 130 basisschoolleerlingen uit de regio deden mee.

Bekijk in de video hoe de kinderen de dag beleefden:

Voor jezelf opkomen
In gesprek gaan en voor jezelf opkomen zijn belangrijke onderdelen van het Kinderrechtenverdrag. Leren debatteren is daarom van groot belang volgens Araxia Martirosjan (23) van ROC Tilburg Zorg& Welzijn. "Ik vind het belangrijk dat deze kinderen wel op heel jonge leeftijd horen dat ze een stem hebben waar naar geluisterd moet worden."

Eerst werd er flink geoefend. Daarna bereidden de aantal kinderen zich voor op stellingen die te maken hebben met kinderrechten. Daarbij kregen ze tips van de studenten. De tips die Araxia geeft, nemen ze dan ook meteen van haar aan. "Heb plezier en help elkaar op het podium als iemand het even niet meer weet. Als team sta je sterk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.