Video

5 tuintips om vogels de winter door te helpen

24 november 2019 om 10:30
nl
De dagen worden korter en kouder. Daardoor hebben vogels minder kansen om voedsel te vinden. Natuurvlogger Tim Visser en Peter Verschure, eigenaar van een natuurtuin, leggen je uit wat jij kan doen om je tuin winterklaar te maken voor vogels. Want iedereen kan de vogels helpen, stelt Peter.
Profielfoto van Nynke Cuperus
Geschreven door

1. Maak een vogelvoedertafel
Met een beetje vogelvoer, fruit en meelwormen maak je gemakkelijk een vogelvoedertafel. Ook kun je zaden, zonnebloempitten, pinda’s en vetbollen toevoegen. Door veel gevarieerd voedsel neer te leggen, trek je verschillende soorten vogels aan. “Het is net als bij de mens”, zegt Peter. “We hebben allemaal een eigen voorkeur. Een vogeltje eet zoals hij gewend is.”

2. Zorg voor water
Vogels gebruiken water om te drinken en te badderen. Zorg daarom dat je een badje met water in je tuin hebt staan. Maar pas op: “In de winter moet je erop letten dat je maar een klein laagje water doet", vertelt Peter. "Anders gaan ze zich met het koude weer toch wassen. En dan heb je de kans dat ze gaan bevriezen.” Zorg ook dat je het water regelmatig ververst.

3. Bescherm de voederplekken met gaas
Door gaas om de voederplekken heen te leggen, bescherm je de kleine vogeltjes tegen grote vogels en roofvogels. De kleine vogeltjes kunnen dan bij het eten, maar de grote vogels kunnen er maar beperkt bij. “Zo kunnen ze toch een beetje veilig eten", legt Peter uit.

4. Zorg voor beschutte plekken in je tuin
Vogels verkennen de omgeving eerst op gevaar vanuit een beschutte plek. Daarna vliegen ze pas naar de voederplekken toe om te gaan eten. Wil je vogels naar je tuin trekken? Zorg dan dat je genoeg groen in je tuin hebt staan.

5. Maak het leuk voor de natuur en voor jezelf
Dus, kom los van je tv, computer of telefoon en ga naar buiten.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.