A50 vanaf Paalgraven verbreed: rijk en provincies betalen ruim 100 miljoen euro

21 november 2019 om 23:49
nl
De snelweg A50 wordt verbreed tussen de knooppunten Paalgraven, bij Oss, en Bankhoef en Ewijk in Gelderland. Het rijk en de provincies Brabant en Gelderland reserveren hiervoor ruim honderd miljoen euro.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Ze hebben hierover donderdag afspraken gemaakt tijdens een overleg in Den Haag over tal van verkeersprojecten in ons land.

Toenemende drukte
De verbreding moet een eind maken aan de toenemende drukte op de snelweg tussen Eindhoven, Nijmegen en Arnhem. Vorig jaar al hebben de provincies Gelderland en Brabant de verkeersproblemen op de A50 en de gevolgen hiervan in kaart gebracht. Vervolgens besloot de minister van Infrastructuur en Waterstaat een diepgravend onderzoek in te stellen naar de oorzaken van de filevorming en mogelijke oplossingen.

Die oplossingen worden vooral gevonden in verbreding, maar er worden ook moderne technieken (‘smart mobility’) ingezet. Het rijk trekt 69 miljoen euro uit; Brabant en Gelderland leggen ieder zeventien miljoen euro op tafel.

VNO-NCW op wenken bediend
Met het besluit wordt onder meer VNO-NCW deels op zijn wenken bediend. Bij Omroep Brabant pleitte de werkgeversorganisatie donderdag voor een verbreding van het gehele deel van de A50 tussen Eindhoven en Nijmegen. Dat zit er vooralsnog niet in, maar vanaf knooppunt Paalgraven richting het noorden krijgt de weg wel een aantal extra rijstroken. Ook worden de mogelijkheden bekeken die in het plan staan van VNO-NCW, TLN, evofenedex, diverse bedrijven en een aantal overheden.

LEES OOK: 'Stop die stikstofgekte, verbreed de A50', bedrijven en overheden willen actie

Geld voor knooppunt Tilburg
Na het bestuurlijk overleg werd ook bekend dat het rijk en regionale overheden gaan investeren in vervoersknooppunt Tilburg. Verder wordt onderzocht hoe het trein- en busverkeer tussen Breda, Gorinchem en Utrecht een (innovatieve) impuls kan krijgen. Ook blijkt dat in totaal 29 miljoen euro beschikbaar is voor de aanpak van de overwegen aan de Julianastraat en de Oosterhoutseweg in Rijen.

Verder komt er een grondige studie naar de bereikbaarheid van de Brainportregio. Op korte termijn wordt al geïnvesteerd in een betere verbinding met Eindhoven Airport en een nieuwe fietsenstalling. Ten slotte is in de afspraken een uitbreiding voorzien van de parkeervoorzieningen voor vrachtwagens in Asten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.