Hanneke raakte verlamd tijdens haar zwangerschap, maar nu heeft ze hulphond Teuntje [GOEI VOLK]

23 november 2019 om 17:00
nl
Hanneke van Avendonk uit Den Bosch raakte door een bekkeninstabiliteit gekluisterd aan een rolstoel. Ze raakte tijdens haar zwangerschap deels verlamd en kon bijna niets meer zelf. Met de komst van haar hulphond Teuntje is daar verandering in gekomen. "Het is echt een verrijking."
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

Pas anderhalf jaar is Teuntje in het leven van Hanneke. In 1996 dacht ze er voor het eerst aan om een hulphond aan te vragen, maar dat deed ze toen niet. Hanneke dacht dat ze er met haar bekkeninstabiliteit niet voor in aanmerking zou komen. “Ik vond dat andere mensen het harder nodig hadden”, vertelt ze.

“In 2016 hoorde ik van iemand met een soortgelijk verhaal, dat een hulphond haar veel baat en plezier had gebracht. Toen heb ik me toch maar aangemeld. Uiteindelijk is Teuntje in mijn leven gekomen. Hij helpt me bijvoorbeeld bij het aan- en uittrekken van mijn schoenen. En hij zorgt ervoor dat ik wel naar buiten móet.”

Sinds Hanneke een paar jaar geleden ook nog kanker kreeg, staat ze opvallend genoeg een stuk positiever in het leven: “Ik dacht: ik wil leven. Ik geniet veel meer van de kleine dingen. Als ik een vlinder voorbij zie vliegen, is dat al een geluksmomentje. En natuurlijk geniet ik met de komst van Teuntje alleen nog maar meer.”

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.