Cruciaal duel voor PSV met Sporting in Europa League: drie punten nodig voor overwintering

27 november 2019 om 20:11
PSV-trainer Mark van Bommel (foto: HollandseHoogte).
PSV-trainer Mark van Bommel (foto: HollandseHoogte).
Het is erop of eronder voor PSV in de Europa League. De Eindhovenaren moeten donderdagavond in het Estadio José Avalade in Lissabon drie punten pakken om overwintering in eigen hand te houden. Bij een gelijkspel of verlies, moet PSV hopen op een misstap van LASK Linz. “Het is geen finale, wel een heel belangrijke wedstrijd.”
Profielfoto van Job Willemse
Geschreven door
Job Willemse

Met de overwinning van afgelopen weekend op Heerenveen (2-1) en de bijgevoegde drie punten op zak is de sportieve crisis bij PSV enigszins bezworen. De Eindhovense formatie kan de malaise helemaal gedag zeggen als ze donderdagavond in Portugal de voorlaatste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League wint.

Bekijk de video en lees verder.

Wachten op privacy instellingen...

En net als in de eredivisie, zijn ook hier de drie punten meer dan welkom voor PSV. Als PSV wint bij Sporting, houdt de Eindhovense ploeg overwintering volledig in eigen hand en zou zelfs een gelijkspel in eigen huis tegen Rosenborg BK midden december genoeg kunnen zijn.

Verlies = exit
Het wordt ingewikkelder als het PSV niet lukt om te winnen van de nummer vier van de Portugese competitie. Bij verlies is de kans zeer groot dat het Europese seizoen er voor PSV al op zit. Bij een gelijkspel kan er een interessante en ingewikkelde situatie ontstaan, waarbij er drie ploegen gaan eindigen op elf punten en waarbij Sporting én LASK in hun laatste onderlinge duel baat hebben bij een salonremise.

Ik heb niet mijn wiskunde hoeven bij te spijkeren.

En in dat geval is PSV het haasje. Dat komt doordat de UEFA iets heeft bedacht om bij een gelijke stand van drie ploegen een onderlinge competitie in te voeren. Er wordt dan gekeken naar de onderlinge resultaten tussen de drie ploegen, in dit geval PSV, Sporting Portugal en LASK Linz. Makkelijk gezegd worden de resultaten met Rosenborg weggestreept en dat zou nadelig zijn voor PSV, want dan eindigt de equipe van Mark van Bommel als derde in de groep en is uitschakeling een feit.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

'Focus op deze wedstrijd’
Trainer Mark van Bommel is nog helemaal niet bezig met dergelijke scenario’s. “Ik heb niet mijn wiskunde hoeven bij te spijkeren", zegt de trainer op de persconferentie. "Wij zijn er niet mee bezig, maar proberen juist de twee wedstrijden te winnen. We weten toch pas later wat LASK heeft gedaan. Dus rekenen heeft geen zin."

Van Bommel ziet de wedstrijd van donderdag daarom ook niet direct als allesbepalend of cruciaal. "Het is geen finale, want we spelen er daarna nog een. Het is wel duidelijk dat het een heel belangrijke wedstrijd is."

PSV en Sporting Lissabon trappen donderdagavond om 21.00 uur Nederlandse tijd af.

Wachten op privacy instellingen...