Slimme camera's in voetbalstadions en langere stadionverboden om racisme tegen te gaan

28 november 2019 om 18:12
nl
Om racisme rondom Nederlandse voetbalwedstrijden tegen te gaan, worden 'slimme' camera's ingezet. Dat hebben de KNVB en het kabinet donderdagmiddag afgesproken na een gesprek in Zeist bij de voetbalbond. Aanleiding waren de racistische spreekkoren tegen Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira tijdens de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior, nu bijna twee weken geleden. De voetbalbond noemt ook langere stadionverboden als mogelijkheid om racisten op de tribune harder aan te pakken.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Met de slimme camera's moeten, ook door geluid op te vangen, raddraaiers sneller geïdentificeerd kunnen worden, zegt minister Bruno Bruins van Sport. Voor het amateurvoetbal denkt Bruins ook aan een financiële bijdrage, die uit zijn begroting komt.

Racisme melden via app
Er is ook afgesproken om een app te gaan gebruiken waarmee incidenten direct anoniem gemeld kunnen worden. Zo'n app wordt al in Engeland gebruikt. Mensen die getuige zijn van racisme op een voetbalveld kunnen dat via de app melden, aldus KNVB-directeur Eric Gudde.

Ook verandert de KNVB zijn slogan. 'Voetbal voor iedereen' wordt 'Ons voetbal voor iedereen'. Het budget voor een bijbehorende campagne wordt verdubbeld, van 2,5 naar 5 ton.

Verder zijn opties als langere stadionverboden, puntenaftrek, hogere boetes en een strengere meldplicht volgens Gudde ook allemaal 'aan de orde'. De plannen worden de komende weken uitgewerkt. Eind januari moet er een plan van aanpak liggen.

Racistische kreten
Tijdens de wedstrijd FC Den Bosch - Excelsior kreeg de Rotterdamse aanvaller Ahmad Mendes Moreira vanaf de tribunes allerlei racistische kreten naar zijn hoofd geslingerd. Scheidsrechter Gerrets legde de wedstrijd enige tijd stil. Mendes Moreira was donderdagmiddag ook in Zeist.

De tekst gaat verder na de tweet.

Wachten op privacy instellingen...

 

'Moet nu ophouden'
"Het gaat erom dat wij met de vuist op tafel slaan. Dit moet nu ophouden." Dat waren de harde woorden van minister Ferd Grapperhaus voorafgaand aan het gesprek donderdagmiddag bij de KNVB over de te nemen maatregelen tegen racisme. "De KNVB was al bezig met maatregelen en dat proces moeten wij gaan versnellen."

Ook burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch, FC Den Bosch-voorzitter Jan-Hein Schouten, minister-president Mark Rutte, minister Bruins en de KNVB-directeuren Eric Gudde van het betaald voetbal en Jan Dirk van der Zee van het amateurvoetbal waren aanwezig.

'Gesprek enorm positief ervaren'
Burgemeester Mikkers hoopt dat de overheid en het voetbal bij het gesprek nader tot elkaar zijn gekomen in de aanpak van racisme. "Racisme en discriminatie horen hier niet thuis. We hebben onze reputatie als meest gastvrije stad van Nederland hoog te houden. Daar hoort verbinding maken en gelijkwaardigheid bij. Ik hoop ook dat inwoners, ondernemers en organisaties daar hun verantwoordelijkheid in nemen. Zodat we een stad blijven waar we trots op zijn."

Ook voorzitter Schouten van FC Den Bosch wil graag de verbinding aangaan. "Ik heb het gesprek enorm positief ervaren. Ik ga mijn best doen om ervoor te zorgen dat deze maatregelen ook bij FC Den Bosch ten uitvoer worden gebracht om ervoor te zorgen dat dit niet meer gaat gebeuren."

'Nooit meer gebeuren'
Minister-president Mark Rutte vindt het goed dat er nu is gepraat. "Het is positief dat wij nu bij elkaar zitten en het gesprek gaan voeren. Een speler die huilend het veld moet verlaten was zo heftig. Dat moet nooit meer gebeuren. Dat is niet de oorzaak maar wel de aanleiding voor dit gesprek."

De tekst gaat verder na de tweet.

Wachten op privacy instellingen...

 

Wereldwijde verontwaardiging
Het racistische gejoel bij FC Den Bosch veroorzaakte hevige verontwaardiging in binnen- en buitenland. Ook omdat FC Den Bosch aanvankelijk ontkende dat er iets aan de hand was. Ook laaide de kritiek weer op over de halfslachtige aanpak van racisme in het betaald voetbal en het amateurvoetbal.

Reden voor minister Grapperhaus van Justitie om meteen aan te sturen op een gesprek met FC Den Bosch en de KNVB. Vanwege de impact en het belang van de zaak was daarom ook minister-president Rutte aanwezig.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.