Pluimveehouders houden jarenlang te veel kippen, OM eist 1,9 miljoen euro

3 december 2019 om 18:41
nl
Drie pluimveehouders uit gemeenten Oss, Heusden en Gilze en Rijen hebben afgelopen jaren geen pluimveerechten betaald voor kippen die zij hielden. De bedrijven hadden veel meer meer kippen dan waarvoor zij rechten betaalden. Het Openbaar Ministerie eiste daarom dinsdag meer dan 1,9 miljoen euro van de pluimveehouders.
Profielfoto van Susan Docters
Geschreven door
Susan Docters

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de bedrijven de Meststoffenwet overtreden, dat betekent dat zij meer kippen hielden dan waar zij rechten over hadden. Deze kosten moeten de bedrijven nu terugbetalen vindt het OM.

Inkoop voer geanalyseerd
Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt volgens het OM dat een pluimveehouder uit Oss in 2016 en 2017 in totaal 22.000 kippen te veel had. Een bedrijf in Heusden betaalde sinds 2015 over 90.000 kippen geen pluimveerechten. Dat kwam aan het licht, omdat de boer veel meer voer inkocht dan dat hij volgens de papieren nodig zou hebben.

1,4 miljoen kippen te veel
Een pluimveehouder uit Rijen betaalde sinds 2015 te weinig pluimveerechten voor in totaal 1,4 miljoen kippen. De eigenaar verkocht de pluimveerechten voor die kippen om vervolgens met het verdiende geld te investeren in zijn bedrijf. Hij kocht onder meer techniek aan om op een milieuvriendelijke manier mest te verwerken. Voor die milieuvriendelijke manier van werken krijgt het bedrijf ook tientallen miljoenen euro subsidie.

Het OM eist geldboetes, werkstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen in de zaak. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.