Door de stikstofcrisis verkoopt veiling Moerdijk veel meer bouwmachines aan het buitenland

5 december 2019 om 14:32
nl
Dit jaar zijn op de internationale megaveiling van bouwmachines in Moerdijk 10 tot 20 procent meer machines uit Nederland aan het buitenland verkocht. Volgens Diederick van Haselen van het veilingbedrijf Ritchie Brothers heeft dat te maken met de stikstofcrisis en het stilleggen van bouwprojecten vanwege de PFAS-normen."
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

"In Nederland mag geen schop meer de grond in", legt Van Haselen uit. "Veel bouwprojecten liggen stil en dat betekent dat machines die gebruikt worden voor bijvoorbeeld grondverzet of infrastructuur stilstaan. En dan kosten die shovels en graafmachines alleen maar geld. Voor aannemers en bouwers is dat reden om de machines te koop aan te bieden. Zo kunnen ze er alsnog geld van maken."

Trend zet zich door
Normaal gesproken komt een kwart van de bouwmachines die in Moerdijk wordt geveild uit Nederland. Dat zijn er ondertussen al veel meer. "Ik verwacht dat er nog meer zullen worden", voorspelt Diederick van Haselen.

"Wij merken het hier meteen als het ergens in de wereld goed gaat of juist minder goed. Er gaan meer verkochte machines naar landen die floreren. In Nederland zien we nu juist dat er meer weggaat naar het buitenland." De veiling in Moerdijk is daarmee een goede graadmeter voor de wereldeconomie. " Vorig jaar was er bijvoorbeeld een groot aanbod uit Turkije toen daar de lira was ingestort."

Top vijf in de wereld
De machineveiling in Moerdijk hoort bij de top vijf van de wereld. Deze week kregen 4000 machines daar een nieuwe eigenaar. "Er komen hier kopers en verkopers van 90 nationaliteiten." Vanuit Moerdijk gaan de machines de hele wereld over. "Veel is naar Azië verscheept, maar er is ook veel verkocht naar Zuid-Afrika, Amerika en Canada."

Tijdens de veiling gingen woensdag duizenden bouwmachines onder de hamer. Donderdag ligt de nadruk op de transportsector, met de veiling van vrachtwagens en personenauto's.

Voor de eerstvolgende veiling in maart verwacht Diederick van Haselen een nog groter aanbod van bouwmachines uit Nederland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.