Archeologen doen historische vondst in Den Bosch: middeleeuwse kapel opgegraven

5 december 2019 om 15:47
Foto: Thomas Wustman
Foto: Thomas Wustman
Archeologen hebben donderdag delen van een middeleeuwse kapel opgegraven in Den Bosch. De kapel was onderdeel van een oud gasthuis en is vermoedelijk gebouwd rond 1480.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Ron Vorstermans

Archeologen vermoeden dat de kapel uit 1480 stamt omdat dat blijkt uit uit een bouwplan dat in de gemeentelijke archieven ligt. Het gasthuis naast de middeleeuwse kapel is uiteindelijk uitgegroeid tot het Groot Ziekengasthuis. Dat ziekenhuis werd in 2011 gesloten en daarna gesloopt voor woningbouw. De kapel werd al in 1912 gesloopt.

Er is één foto van de kapel. Die is gemaakt vanaf de Sint Jan in 1870.

Skeletten
Behalve delen van de kapel werd ook bestrating uit de Middeleeuwen gevonden en delen van skeletten. Waarschijnlijk zijn er ooit mensen onder de kapel begraven. Maar doordat er waarschijnlijk al eerder onder de kapel is gegraven zijn de skeletten niet meer intact.

Heel erg lang kunnen archeologen de vondst overigens niet bewonderen. Volgende week wordt de opgraving weer ‘dichtgegooid’. Op de plek van de kapel komt namelijk een straat en parkje. Omdat er niet diep gegraven hoeft te worden, bijvoorbeeld voor het storten van een fundering, hoeft de archeologische vondst niet uit de grond verwijderd te worden.

Wachten op privacy instellingen...