Video

‘Beste hardrijder ooit’, oud-wielrenner Bert Oosterbosch komt weer tot leven in biografie

8 december 2019 om 11:00
nl
Hij overleed al in 1989 op 32-jarige leeftijd aan een hartstilstand, maar nu komt er een biografie uit over het (korte) leven van Bert Oosterbosch. De Eindhovenaar werd wereldkampioen achtervolging, won drie etappes in de Tour de France, maar had volgens velen veel meer kunnen bereiken als hij er echt voor had geleefd.
Profielfoto van Job Willemse
Geschreven door
Job Willemse

Bekijk hieronder de video waarin schrijver John van Ierland vertelt over het boek van Bert Oosterbosch en lees verder.

Schrijver John van Ierland zag Oosterbosch als jonge jongen schitteren in de Tour de France. Nu, ruim dertig jaar na de onverwachte dood van Oosterbosch, brengt de Bredanaar een biografie uit. "Bert was de grootste renner. De grootste hardrijder. Dat zei hij zelf ook. Ik denk nog vaak aan hem en zie veel foto's voorbij komen. Het leek me mooi om dit verhaal te brengen."

Talent
Oosterbosch stond bekend om zijn snelheid. Won etappes in de Ronde van Frankrijk en Ronde van Spanje en hielp Joop Zoetemelk aan de winst in de Tour. Maar wat schrijver Van Ierland het meest is bijgebleven aan Bert Oosterbosch, is dat hij veel meer uit zijn carrière had kunnen halen. "Als Bert het karakter van een Jan Raas (voormalig-wielrenner, red.) had gehad, dan was hij de beste van de wereld geweest. Ik ben niet de enige, dat zeggen er meerderen in het boek."

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Moeilijk
Volgens Van Ierland was het een moeilijk boek om te schrijven, aangezien hij niet meer kon praten met Oosterbosch zelf. Ik ben daarom met verschillende mensen gaan praten. Familie, vrienden en kennissen om het juiste beeld en het juiste verhaal naar boven te krijgen." Maar ook Oosterbosch zelf heeft een rol in het boek. "Hij komt als het ware tot leven", zegt Van Ierland. "Hij heeft veel opgeschreven en ik heb veel interviews en uitspraken teruggelezen. Hij heeft zelf dus ook wat te zeggen in het boek."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.