Niemand komt centrum Zevenbergschen Hoek meer in: verkeersregelaars houden sluipverkeer tegen

9 december 2019 om 06:33
De belangrijkste toegangswegen in Zevenbergschen Hoek zijn afgezet. (Foto: Raymond-Merkx)
De belangrijkste toegangswegen in Zevenbergschen Hoek zijn afgezet. (Foto: Raymond-Merkx)
Het centrum van Zevenbergschen Hoek is deze maandag op slot tijdens de ochtendspits. Deze maatregel is ingesteld vanwege het aanhoudende sluipverkeer door het dorp. De belangrijkste toegangswegen worden deze week tijdens werkdagen afgezet met hekken tussen zes en negen uur.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Alleen bestemmingsverkeer mag de afgesloten straten in. Mensen die bijvoorbeeld in het centrum wonen, daar op bezoek willen of een boodschap willen doen. Gemeentewoordvoerster Marjolein Maarsen liet vorige week al weten dat verkeersregelaars streng in de gaten houden of mensen de waarheid spreken.

"Ik vind het prima", laat buurtbewoner Mario van Nieuwenhuijzen weten. "Dit zouden ze vaker moeten doen." Hij heeft veel last van het sluipverkeer voor zijn deur. "Vooral als ik het dorp uit wil en dan vooral richting Breda." Hij noemt het sluipverkeer 'vervelend en gevaarlijk'. "Er fietsen kinderen en die hebben grote kans om geraakt te worden."

Wachten op privacy instellingen...

Moerdijkbrug
Van Nieuwenhuijzen kan dus goed leven met deze maatregel. "Maar wat er eigenlijk moet gebeuren, is het verbreden van de Moerdijkbrug", benadrukt hij.

"Zodat de files daar opgelost worden. Maar Brabant is geen Randstad, dus dit heeft geen prioriteit", verzucht hij. "Het probleem van het sluipverkeer wordt pas opgelost als de A16 doorstroomt."

Drastisch
Zevenbergschen Hoek strijdt al jaren tegen verkeer dat door het centrum rijdt om zo de files op de snelwegen A16 en A59 te ontwijken. De gemeente nam al diverse maatregelen. Zo is de weg onaantrekkelijker gemaakt door die te versmallen en worden er regelmatig boetes uitgedeeld. Alleen al afgelopen maand kregen 280 bestuurders een bon. "Maar dat blijkt allemaal niet voldoende", vertelt gemeentewoordvoerster Maarsen. "Daarom volgt nu deze drastische maatregel."

Automobilist Dick Koster heeft er maandagochtend last van. Hij woont in de buurt van de Hoofdstraat maar is geen bewoner. Dus wordt ook hem gevraagd om te rijden. "Ik vind dit gewoon zonde van mijn tijd", vertelt hij. "Voor de bewoners van het centrum kan ik deze maatregel begrijpen, maar ik ben geen sluipverkeer!"

Avondspits
Bestuurders die toch zonder goede reden door het centrum rijden, krijgen een boete van 99 euro. De maatregel geldt in ieder geval deze week. Tijdens de avondspits is het centrum wel normaal bereikbaar. Volgens de gemeente zijn de problemen dan minder groot.

Wachten op privacy instellingen...